24 / 04 / 2024

1945 yılında Ebusuud Caddesi'ndeki binaların yıktırılması isteniyor!

1945 yılında Ebusuud Caddesi'ndeki binaların yıktırılması isteniyor!

1945 yılında Sirkeci ile Ayasofya bölgesinin de imar planını hazırlayan Prost, Vilayet Konağı sahasında bitişik olan ve yükseklikleriyle bu sahanın manzarasını bozan Ebusuud Caddesi üzerindeki binaların yıkılmasını istemiş.



1945 yılında Ebusuud Caddesi ndeki binaların yıktırılması isteniyor!


Vilayet Konağı civarı nasıl imar edilecek?


B. Prost, Ebusuud Caddesi'ndeki binaların yıktırılmasını istiyor


     Şehircilik mütehassısı B. Prost'un hazırladığı Sirkeci - Ayasofya imar planıyla bu bölgede yapılması düşünülen imar hareketlerini yazmıştık, bu sahanın içinde bulunan Vilayet binası (eski Babıali) da şehircilik mütehassısının üzerinde ehemmiyetle durduğu bir yerdir. 

     B. Prost, Vilayet binasının etrafında imar planının nasıl tatbik edileceğini anlatmadan evvel: ''Emsalsiz vaziyeti haiz büyük bir sahadır. Burası için düşünülen imar şekli bu mevki büsbütün kıymetlendirilecektir'' diyor.

     Mütehassıs, her şeyden evvel, Vilayet Konağı sahasına bitişik olan ve yükseklikleriyle bu sahanın manzarasını bozan Ebusuud Caddesi üzerindeki binaların yıkılmasını zaruri görmektedir. Bu caddede yıkılacak binaların yerine yapılacak olan yeniler üç katı geçmeyeceğinden, Vilayet sahasının denize nezaretini kapamayacaktır. 

     Şimdi Vilayet binası olarak kullanılan eski Sadaret Dairesi'yle Defterdarlık binası arasındaki boşluğun arkasında ağaçlı bir bahçe vardır. Burası planda (yeşil saha) olarak tanzim edilecektir. Ancak buradaki ağaçlar kafi gelmediğinden, yeni ağaçlar ilave edilecektir. Vilayet binasındaki bu yeşil saha ile Ebusuud Caddesi arasındaki büyük bir kapı açılacak ve bu suretle Ebusuud Caddesi'yle Vilayet sahasının irtibatı temin edileceğinden, Vilayet sahasındaki düzlüğe geçmek maksadıyla otomobiller için iki rampa, yayalara mahsus olarak da bir merpen yapılacaktır. Ancak bu girişler, mevcut ağaçlara dokunulmayarak ve bu sahanın güzelliğini bozmayarak temin edilecektir. 

     Vilayetle Defterdarlık binası arasındaki boşluğun zemini kaldırarak yüksek bir düzlük haline getirilecektir; bunun için de beş metre yüksekliğinde bir istikamet duvarı ve bu duvar üzerinde yüksek düzlüğe çıkmak üzere iki merpen yapılacaktır. Mütehassısın bu sahada vücuda getirmeyi düşündüğü düzlük, Boğaz'ın ger iki sahiline fevkalade nezareti temin edecek bir teras haline getirilecektir. Şimdi hukuk asliye mahkemeleriyle jandarmalar tarafında işgal edilen iki parçadan ibaret ve bir aralık Şurayı Devlet olarak kullanılan eski Tomruk Dairesi sahasının yeni resmi bir bina inşasına elverişli olduğu planda kaydedilmektedir. Filhakika Adalet Bakanlığı da yeni Adliye Sarayı'nı burada yaptırmaya karar vermiştir. B. Prost, Vilayet binası cümle kapısı önünden geçen ve  Ankara  Caddesi'ne çıkan sokağın üzerindeki birkaç binanın istimlak edilmesi lüzumunu belirtmektedir. 

    Bu saha, plana göre, takriben 8500 metre murabbaıdır. Bir taraftan mimari kıymeti olan Hacı Beşir Tekkesi, diğer taraftan Cağaloğlu Hamamı arkasındaki sokakla tehdit edilmiş olan Vilayet Dairesi karşısındaki sahanın istimlaki de lazım gelmektedir. Bu sahanın Ankara Caddesi'ndeki cephesi 40 metredir. 

    B. Prost, Vilayet binası önünden geçen sokağın genişliğini 12 metreye çıkarmaktadır. Bundan başka Vilayet sahasının Gülhane Parkı duvarı cihetinden itibaren 6 metre genişliğinde bir yaya kaldırımı ile 2 metrelik bir yaya kaldırımla ayrılmış 9 metrelik iki yol ve 4 metre genişliğinde diğer bir yaya kaldırımı tesis etmek üzere bazı yollar daha yapılacaktır.


Akşam 18 Aralık 1945 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön