24 / 04 / 2024

1946 yılında Dolmabahçe Gazhanesi Haliç'e nakledilecek!

1946 yılında Dolmabahçe Gazhanesi Haliç'e nakledilecek!

1946 yılında Belediye ile Dolmabahçe Havagazı Fabrikası arasında yapılan mukavelede fabrikanın Haliç'e nakledilmesine karar verilmiş. Gazhane, Haliç'te masrafları Belediye tarafından karşılanarak inşa edilecek yeni tesislerde faaliyet gösterecekmiş.



1946 yılında Dolmabahçe Gazhanesi Haliç e nakledilecek!


Dolmabahçe Gazhanesi


Dolmabahçe'den Haliç'e naklediliyor


     Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfi Kırdar'ın, Dolmabahçe Gazhanesi'nin bir an evvel buradan kaldırılması ve Haliç'te yeni bir gazhane tesisi hakkındaki teşebbüsleri müspet bir netice almıştır.

     Balkan Harbi sıralarında Dolmabahçe Havagazı Fabrikası Belediye tarafından şimdiki şirkete satıldığı zaman, o zamanki Şehrimini Operatör Cemil Topuzlu, satış mukavelesine bir madde ilave ettirmiş, bütün masrafları şirkete ait olmak üzere, Belediye'nin göstereceği bir yere gazhanenin kaldırılmasını kabul ettirmişti. Sonradan bu mukavele bozularak gazhanenin kaldırılması müddeti 50 seneye çıkarılmıştı. Şimdi bu müddetin yarısı bile dolmamıştır. 

     İnönü Stadı'nın Dolmabahçe'de yapılması münasebetiyle Dr. Lütfi Kırdar şirketle temas etmiş ve gazhanenin bir an evvel buradan kaldırılmasını temine prensip bakımından muvaffak olmuştur. Şirketle müzakere neticesinde yapılan anlaşmanın esası şöyledir: 

     Belediye'nin Haliç'te ayıracağı sahada gazhanenin inşasına hemen başlanacak, ilk kısmı bittikten sonra evvela Dolmabahçe Stadyumu'na yakın ilk tank gelecek sene kaldırılabilecektir. Mukaveleye göre, yeni bir gazhane yapmak masrafı belediyeye aittir. Ancak belediye bu masrafı derhal ödeyecek vaziyette olmadığından, şirket, Belediye'ye her sene ödediği 100 bin lirayı yirmi beş sene müddetle bu masrafa karşılık tutarak vermeyecektir. Yeni mukavelenin bu hükmü 1949 senesinden itibaren muteber olacaktır. 

     Yeni mukavele projesi Umumi Meclis'in önümüzdeki toplantısında meclise verilecek, meclis kabul ettiği takdirde imzalanarak Haliç'te yapılacak gazhanenin inşasına başlanacaktır.


(1946 yılında Reşat Altın 30 liraya satılıyormuş.)


Akşam 8 Temmuz 1946



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön