20 / 04 / 2024

1975 yılında Tarabya Hayvanat Bahçesi'nin inşaatı durdurulmuş!

1975 yılında Tarabya Hayvanat Bahçesi'nin inşaatı durdurulmuş!

1971 yılında Tarabya sırtlarında inşaatına başlanan Tarabya Hayvanat Bahçesi'nin inşaatı 1975 yılında mali sıkıntılardan dolayı durdurulmuş. Belediye tarafından yüzbinlerce lira para harcanan sahada, halk piknik yapıyormuş.



1975 yılında Tarabya Hayvanat Bahçesi nin inşaatı durdurulmuş!


Tarabya'daki hayvanat bahçesi inşaatı durduruldu


REHA SAYIN


  <<Dört milyonluk şehir olan İstanbul'a modern hayvanat bahçesi yapımı her nedense durdurulmuştur. Yapılan kısımlar ise bakımsızlıktan yıkılmaya ve çürümeye başlamıştır. Dört yıl önce yapımına başlanan Tarabya Hayvanat Bahçesi'nin ilk kısmı bin bir güçlükle bitirilebilmiştir. İkinci ve en önemli kısmının yapımı ise durdurulmuştur. Belediye ilgilileri inşaatın niçin durdurulduğu hakkında bir bilgi vermekten kaçınmışlardır. Ancak belediye çevrelerinden alınan bilgiye göre, inşaatın durdurulmasına mali olanakların kısıtlanması sebep olmuştur.

  

  HALK PİKNİK YAPIYOR


  Hayvanat bahçesi olarak inşaatın boşalan daha sonra da mali olanaksızlıklar sonucu inşaatı durdurulan Tarabya sırtlarındaki alanda halk piknik yapmakta ve tatil günlerini geçirmek için buraya gelmektedir.

   Şu günlerde mesire yeri olarak kullanılmakta olan hayvanat bahçesinin inşaatına tekrar ne zaman başlanacağı ve ne zaman biteceği bilinmemektedir. Yüz binlerce lira harcanarak belediye bütçesine bir külfet olan hayvanat bahçesi yapımı planlanmadan inşaatına başlandığı için bugünkü durum ortaya çıkmıştır. İnşaat için fon ayrılmadan yapımına başlanmış sonunda yüzbinlerce lira sokağa atılmıştır. 

  Hafta sonu ve hafta ortasında Tarabya Hayvanat Bahçesi sahası ya hayvanların ağılı ve otlağı, ya da şoför adayları için talim sahası olarak kullanılmaktadır.

  İnşaatı yarım kalan sahaya hayvanların ve insanların serbestçe girip dolaşmaları ise ayrı bir tehlikedir. Zira inşaat yarım kaldığından bazı yüksek kısımların kenarlarında korkuluk ve benzeri koruyucu parmaklık yoktur. 

  Hal böyle olunca can emniyeti bakımından buralarda gezmek, hayvan otlatmak ve oto talimi yapmak tehlikelidir. 

  Belediye yetkilileri bunu göz önüne alarak inşaatın giriş kapılarına taş ve moloz dökerek buraları kapatmışlardır. Ancak ne var ki oto talimi yapmak isteyenler yine burada çalışmaktadırlar. 

  Yüzbinlerce lira sarf ile yapımına başlanan hayvanat bahçesi inşaatının ne zaman biteceği merakla beklenmekte...


Dünya Gazetesi 29 Ekim 1975



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön