19 / 04 / 2024

1990 yılında kamu mülkleri, görücüye çıkmış!

1990 yılında kamu mülkleri, görücüye çıkmış!

1990 yılında tarihi binalar, yalıları ve kamu arazileri Turizm Bakanlığı tarafından yatırım programına alınmış. Yatırım programında 87 emlak arasında Sultanahmet Cezaevi, Debreli İsmail Paşa Yalısı da bulunuyormuş.



1990 yılında kamu mülkleri, görücüye çıkmış!


Kamu mülkleri, turizm yatırım programına alındı


Tarihi binalar görücüde 


Yatırım programında yer alan 87 emlak arasında Sultanahmet'teki esi cezaevi, İstanbul Şişli'deki Pertevniyal Vakfı'na ait bina, Üsküdar'daki Debreli İsmail Paşa Yalısı, İzmir'deki Urla İskelesi, Anamur'daki Nasreddin Hoca Köyü ile Ankara'daki Ulus Evkaf Apartmanı bulunuyor. Bu projelerle 19 bin 500 dolayında yeni turistik yatak hedefleniyor.


VİLDAN ÖNVAR


   ANKARA, (Tercüman) - Turizm Bakanlığı yatırım programına tarihi binaları, yalıları ve kamu arazilerini de aldı. Bakanlık, bu yerlerde turistik tesis yapılması için gazete ilanları ile yatırımcı arıyor. Turizm Bakanlığı Müsteşarı Savaş Küce, ''Bunu turizme hizmet amacıyla yapıyoruz'' dedi.

   Turizm Bakanlığı, turizm yatırımcılarına arazi ya da binaları 49 yıllığına tahsis edecek. Yatırımcılar, altyapıyı kendileri yapacak, tesisi de çevrenin tabi, tarihi değerlerine ve yörenin mimari yapısına uyum sağlayacak şekilde inşa edecekler.

   Yatırım programında yer alan 87 emlak arasında eski Sultanahmet Cezaevi, İstanbul Şişli'deki Pertevniyal Vakfı'na ait bina, Üsküdar'daki Debreli İsmail Paşa Yalısı, İzmir'deki Urla İskelesi, Anamur'daki Nasreddin Hoca Köyü ile Ankara'daki Ulus Evkaf Apartmanı da bulunuyor.


1990 yılında kamu mülkleri, görücüye çıkmış!


Bu projeler gerçekleştiğinde turistik yatak kapasitesi 19 bin 500 dolayında artmış olacak. Yetkililer, turizm programında bulunan yerlerde uygulama oteli, turizm eğitim merkezi, tatil köyü, günübirlik konaklama yerleri, 18 delikli golf alanı, turistik tesis, yat oteli ve kamping yapılacağını belirttiler.

   Hazine'ye ait olan eski Sultanahmet Cezaevi 200 yataklı otel olarak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nın kararlarına göre yapılacak. Ankara'daki Ulus Evkaf Apartmanı ise yine aynı şekilde içinde bulunan Devlet Tiyatroları'na ait Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu muhafaza edilerek yeniden otel olarak tesis edilecek. İzmir-Urla İskelesi 60 yataklı otel haline getirilecek. Anamur-Nasreddin Hoca Köyü 110 yatak kapasiteli motel olacak. Bu tesislere ait projeler Turizm Bakanlığı'nca onaylanacak. 

   Yetkililer, kamuya ait bina ve arazilerin yatırımcılara 49 yıllığına kiraya verileceğini, yatırımın türüne göre bu sürenin azalabileceğini belirttiler. 

   

''Kullanılmayan binaları değerlendiriyoruz''


   Turizm Bakanlığı Müsteşarı Savaş Küce, devlete ait olan arazi, tarihi bina ve yalıların turistik tesis olarak kazandırılması amacıyla yatırımcılara çağrıda bulunduklarını belirtirken, ''Bunu turizme hizmet amacıyla yapıyoruz. Türkiye'nin her yerinde bulunan kullanılmayacak durumdaki binaları, turistik tesis haline getirmeyi hedefliyoruz. Mesela Sultanahmet Cezaevi, İstanbul'un ortasında bir pislik yuvası, burayı yeniden düzenleyerek 200 yataklı bir otel yaptırmayı düşünüyoruz' dedi.

    Küce, yatırımların Turizm Bakanlığı'na gelir getirmeyeceğini, elde edilecek gelirin Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olacağını söyledi.


Tercüman Gazetesi 3 Ağustos 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön