26 / 04 / 2024

1999 yılında çarpık kentleşmeye çözüm bulunmuş!

1999 yılında çarpık kentleşmeye çözüm bulunmuş!

1999 yılında düzenlenen ''Metropoliten Bölgelerde Yerleşim Yerleri'' konulu panelde çarpık kentleşmeye karşı alınacak önlemler tartışılmış. Panelde, gecekondu ve kaçak yapılaşma sorununun uydukentler aracılığı ile çözümlenmesi fikrinde birleşilmiş.



1999 yılında çarpık kentleşmeye çözüm bulunmuş!


Varoşlar tarih olacak


Her yıl artan nüfusuyla çarpık kentleşmenin en güzel örneğini sergileyen İstanbul için çözüm bulundu: Prefabrik gecekondular


    İstanbul Konut İmar Planı Sanayi ve Ticaret Şirketi tarafından Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Metropoliten Bölgelerde Yerleşim Yerleri'' konulu panelde İstanbul'un en büyük sorunu haline gelen göç ve çarpık kentleşmeye karşı alınacak önlemler tartışıldı. 

    İş, siyaset ve akademi çevrelerinden tanınmış isimlerin katıldığı panelde, katılımcılar gecekondu ve kaçak yapılaşma sorununun şehrin çevresinde kurulacak uydu kentler aracılığıyla çözümlenmesi fikrinde birleşti. 

    Panelde konuşan işadamı Üzeyir Garih barınmanın yemek yemek kadar temel bir ihtiyaç olduğunu belirterek göç eden vatandaşların şehir merkezleri etrafında kurulacak uydu kentlere yerleştirilmeleri gerektiğini söyledi. 

    İstanbul'un yüzde yetmişlik bir bölümünün boş olduğunu dikkat çeken Garih, metropollerde yaşamanın köylerde yaşamaktan daha iyi olduğunu savunarak ''Şehire gelen her zaman daha mutludur. Ancak şehre gelip de çalışamayanlar, polisiye vaka olarak tehlike oluşturmaktadır. Bu ileride büyük sorunlar yaratır.'' diye konuştu. Gecekondu yapımının mafya tarafından organize edildiğine de değinen Garih, uydu kentlere kurulacak prefabrik gecekonduların zamanla modern görünüm kazanacağını da belirterek, ''Böylece hem çarpık kentleşme durdurulacak hem de şehrin sağladığı iş, sağlık, eğitim gibi imkanlardan yararlanmak için göç eden vatandaşlar isteklerine kavuşacak'' dedi.

    Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir Planlaması Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Hattan'ın yönettiği panele KİPTAŞ eski Genel Müdürü Cemal Gökçe de katıldı. Cemal Gökçe metropollerin çevresinde oluşturulacak şehir adacıklarında, modern toplu konutlar inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Panele katılan bir diğer konuşmacı, Şehir Plancıları Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Turgut'tu.

    Turgut, çarpık yapılaşmanın ancak oy kaygısı taşımayan bir siyasetle çözümlenebileceğini vurgulayarak, ''Bunun tek nedeni zaman zaman oy kaygısıyla çıkan aflardır. Türkiye'de bir mantalite sorunu vardır. Bu çözülmediği sürece sorun büyüyecektir'' diye konuştu. NURCAN DEMİRTAŞ


Sabah 7 Şubat 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön