28 / 03 / 2024

2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi restore edilecek!

2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi restore edilecek!

Sinop'ta, Gaskalılar tarafından yapılmış olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan 2 bin 500 yıllık tarihe sahip Sinop Kalesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı.



Sinop'ta bir yarımada üzerindebulunan, M.Ö. 7'nci yüzyılda kenti korumak için yapılan Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde yenilenen Sinop Kalesi'nin surlarında taşlar düşüyor. Gaskalılar tarafından inşa edilen, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi'nde tehlikeye neden olan taş düşmelerinin önlenmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları başladı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kalenin yıllara yenildiğini söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, zamanla kalenin önemli bölümlerinde kopmaların oluştuğunu açıkladı. Sinop Kalesi’nin ayakta durması için çalışmalara başladıklarını söyleyen Tosun, "Bakanlıktan gelen yetkililerle, kalede tespit çalışmaları yapıldı. Çalışmaların ardından kalenin genel bir temizliğe ihtiyacı olduğuna karar verildi. Çünkü kale surlarında yer alan sarmaşıklar ve otlar, kaleye zarar veriyor, rutubeti arttırıyor. Bütün bunları temizleyeceğiz ve bunları kurutmaya çalışacağız. Kalenin çürüyen aksamını değiştireceğiz ve restore edip eski haline getireceğiz. Ancak, birinci yapmamız gereken, kalenin güvenliğini almak. Maliyet tespit çalışmaları tamamlandı, önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağız” şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI: TADİLATA İHTİYAÇ VAR

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ise kalenin güney burcunda da deformasyon olduğunu belirtti. Ayhan, "Vatandaşlarımızın can güvenliği için Sinop Belediyesi olarak gerekli güvenlik önlemlerini aldık. Kalenin güney cephesinde kopmalar meydana geldi, ancak Sinop Kalesi’nin başka noktaları için de tadilat gerekiyor. Bunlarla ilgili tespitlerimizi yaptık” ifadelerini kullandı.

SİNOP KALESİ

Gaskalılar'ın inşa ettiği 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi'nin, günümüzde hala özelliğini koruyor. Kalenin 2050 metre uzunluğuna sahip surları, 25 metre yüksekliğe 3 metre genişliğe sahip. İki ana giriş kapısı bulunuyor. Kale surları şehrin etrafını çevreliyor. Selçuklular limanı kontrol için kaleye bir iç kale eklemişler, burç ve kulelerle daha da güçlendirmişlerdir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde kaleye giriş kapıları olarak Kumkapı, Tersanekapı, Yenicekapı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı isimlerinden bahseder. Günümüzde bu kapılardan sadece Kumkapı ve Lonca Kapısı ayakta kalmıştır. 


Geri Dön