24 / 04 / 2024

20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!

20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!

Dünyanın en geniş köprüsü olma özelliği taşıyan ve İstanbul'un iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Selim Köprüsü'nün açılışı dün yapıldı.. İşte 20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü..



1-) Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşaatı ne zaman başladı?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşaat çalışmaları 2013 yılında başladı.


2-) Hangi şirketler tarafından inşa edildi?

Köprü,IC İçtaş – Astaldi JV tarafından inşa edildi. 


3-) Ne kadara mal oldu?

Köprü toplam 3 milyar dolara mal oldu.


4-) Uzunluğu kaç kilometre?

Köprü toplam 2 bin 164 metre uzunluğa sahip. 


5-) Kaç şeritli?

Köprüde 4 gidiş, 4 geliş, 2 de demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 şerit bulunyor. 


6-) Genişliği ne kadar?

Köprünün toplam genişliği 59 metre. 


7-) Kule yüksekliği kaç metre?

Köprünün kule yüksekliği 322 metre. 


20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!


8-) Köprünün bağlantı yolları açıldı mı?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yanı sıra Odayeri-Paşaköy kesimi ile Mahmutbey-Odayeri, Reşadiye-Çamlık, Paşaköy-Sancaktepe bağlantı yolları da trafiğe açıldı.


9-) Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı ne zaman açılacak?

Köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde çalışmalara başlandı. 2018 sonunda, tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamı hizmete açıldığında, asıl büyük rahatlama da gerçekleşecek.


10-) Köprüden hangi araçlar geçebilecek?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden ağır tonajlı araçlar, kamyonet, kamyon ve diğer tüm araçlar geçebilecek.


11-) Kamyonlar nasıl kullanacak?

Örneğin İstanbul'a meyve getiren bir kamyon, Tem karayolu Ümraniye, Çamlık kavşağından yeni otoyola girerek Reşadiye, Riva ve Poyrazköy güzergahını izleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü' ne ulaşabilir. Köprüyü geçtikten sonra önce Odayeri kavşağına ulaşan araç buradan bağlantı yolunu kullanarak Mahmutbey kavşağına kadar gelebilecek.


12-) Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden raylı sistem mi geçecek?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak.  Marmaray  ve İstanbul Metrosu ile entegre edilmesi planlanan raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve 3. Havalimanı da birbirine bağlanıyor.


20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!


13-) Köprü geçişleri kimlere yasak?

Köprüyle ilgili herhangi bir kısıtlama yok.


14-) Köprüye nasıl ulaşılır?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Garipçe ile Poyrazköy arasında bulunuyor. Köprüyü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu 140 kilometre uzunluğu buluyor. İlk etapta Mahmutbey - Odayeri - Paşaköy (Kurtköy) arası açılıyor. Köprü, üçüncü havalimanı yolu ile de bağlantılı. Köprüye en yakın katılımlar ise Avrupa Yakası'nda Uskumruköy, Anadolu Yakası'nda ise Riva kavşağında bulunuyor. Sürücüler buradan otoyola katılarak köprüye kısa sürede ulaşabilecekler. Bunların dışında Anadolu Yakası'nda Reşadiye kavşağı, Çamlık kavşağı, Paşaköy kavşağı ve Sancaktepe bağlantı yolu, Avrupa Yakası'nda Odayeri kavşağı ve Mahmutbey kavşağını kullanacak sürücüler, otoyola giriş ve çıkış yapabilecekler. 


15-) Köprü geçişleri ücretsiz olacak mı?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçişler 31 Ağustos 2016'ya kadar ücretsiz olacak.


16-) Geçiş ücretleri ne kadar?

Köprüden otomobillerin geçiş ücreti 9,90 lira olacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ücretsiz olacak.


-Aks aralığı 3.20’den küçük iki akslı araçlar otomobiller, motosiklet, kamyon, kamyonet ve minübüsler dahil: 9.90 TL

-Aks aralığı 3.20’den büyük her türlü iki akslı araçlar dahil kamyonet, pikap, jeep, ambulans ve cenaze arabası, küçük otobüs, büyük otobüs, kamyon: 13.20 TL

-3 akslı her türlü araçlar otobüs, kamyon ve treyler: 21-49.3 TL

-4 ve 5 akslı her türlü araçlar otobüs, kamyon, treyler: 49.3 TL

-6 ve yukarı akslı araçlar römorklu kamyon ve treyler: 49.3 TL


17-) Köprünün bağlantı yollarının ücreti ne kadar?

Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak.


18-) Kartla ödeme yapılabiliyor mu?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde OGS ve HGS dışında gişelerde kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek. Daha sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.


20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!


19-) Yavuz Sultan Selim Köprüsü neler kazandıracak?

1- Şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğu azaltılarak yakıt tasarrufu sağlanacak

2- Araçlar kesintisiz, emniyetli ve konforlu şekilde transit geçiş yapacak.

3- Zaman tasarrufuyla beraber insan üzerinde oluşacak pozitif etkilerin artması sağlanacak. Trafik yoğunluğu ve beraberinde trafikte kaybedilen zaman; yorgunluk stres ve iş verimliliği kaybının en önemli nedenlerinden biridir.

4- Marmara Bölgesi'nde oluşacak yeni ticari alanlar ve komşu illerle birlikte tüm bölge ekonomik açıdan daha da canlanacak.

5- Hem karayolu hem de demiryolu geçişi sağlayan köprüyle, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Türkiye'nin, taşımacılık alternatifleri ve ticaret kapasitesi artacak. 

6- Transit trafiğin 3. Boğaz Köprüsü'ne yönlendirilmesiyle birlikte, ulaşımdan kaynaklı hava kirleticilerin şehir içinde oluşturduğu etki azalacak.

7- Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti azalacak.

8- 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin şehir merkezi ile bağlantısını sağlayacak.

9- 3. Boğaz Köprüsü'nü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu'nun, İstanbul(Kınalı) - Çanakkale - Savaştepe otoyolu ve İstanbul -  İzmir  otoyolu ile birleşmesiyle komşu şehirlere ulaşım süresi azalacak.

10- Köprüden geçecek olan demiryoluyla, Edirne'den İzmit'e kadar şehirlerarası ve şehir içi kesintisiz demiryolu taşımacılığı yapılacak ve bu raylı sistem Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilerek Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak

11- Bu proje ile 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye bu hedefine daha çok yaklaşacak ve 3. Boğaz Köprüsü modern Türkiye'nin simgelerinden biri olacak.

12- İnşaat ve işletme aşamasında binlerce kişiye sağlayacağı istihdam ve çeşitli sektörlere katacağı canlılıkla Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak.

13- İstanbul'a kentin dinamiğine uygun, estetik ve çağdaş bir asma köprü kazandıracak.

14- Dünyanın en önemli finans merkezi olmaya hazırlanan İstanbul'un, bölgeye yapılacak yeni yatırımlarla hedefine daha da yaklaşmasına katkı sağlayacak.


20-) Yavuz Sultan Selim Köprüsü ekonomiye nasıl katkı sağlayacak?

3. köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü videosu için tıklayın



Esra Nur AÇKI / Emlakkulisi.com



Geri Dön