20 / 04 / 2024

200 yeni istasyon kurulacak, dere yatakları ağaçlandırılacak

200 yeni istasyon kurulacak, dere yatakları ağaçlandırılacak

İstanbul ve Tekirdağ'daki sel felaketinin ardından Veysel Eroğlu, önümüzdeki döneme ilişkin eylem planını açıkladı



2010 yılını taşkınlarla mücadele yılı ilan ettiklerini söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, dere yataklarındaki yıkımlara kritik alanlardan başlanacağını belirtti. Bu alanların yıkımının 1,5 yıl içinde tamamlanacağını kaydeden Eroğlu, dere yataklarının tamamen taşınmasının ise özellikle büyükşehirlerde istimlak bedelleri yüzünden zaman alacağını anlattı. Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre 2010 yılında acil olan ve risk taşıyan derelerde ağaçlandırma çalışması yapılacak. Ağaçlandırma çalışmalarına 'yıldırım hızıyla' hemen başlanacak. Alınacak bir başka tedbir meteorolojinin erken uyarı sistemlerini geliştirmesi olacak. Buna göre 200 tane meteoroloji gözlem istasyonu kurulacak. Ayrıca İzmir, Antalya, Adana, Muğla, Samsun ve Trabzon'da 6 adet erken uyarı amaçlı meteoroloji radarı kurulacak.

Bakan Eroğlu, yağışların taşkınlara dönüşmesini engellemek için yukarı havzalarda baraj, gölet ve sel kapanı gibi yapılara hız verileceğini aktardı. Dere ıslah çalışmalarına da vakit kaybetmeden başlanacağını anlatan Eroğlu, ayrıca taşkın risk haritalarının güncelleneceğini ifade etti.

Yapılacak dere ıslah çalışmalarının maliyetinin sorulması üzerine ise Eroğlu, "Meteoroloji için yapılacak radarlar, erozyon kontrolü kapsamında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları da bunun içine giriyor. İlgili birimlerin bu yılki toplam bütçesi 200-250 milyon TL. 400-500 milyon TL daha olursa hızlı bir şekilde çalışabiliriz.'' diye konuştu.

İstanbul'daki sel felaketiyle ilgili belediyelerin ihmali olup olmadığı sorusu üzerine Eroğlu, Silivri'yi bizzat gezdiğini belirterek, bölgede Mimar Sinan zamanında yapılan 4 gözlü köprünün 2 gözünün kapatılarak, yüksek yapılaşmaya izin verildiğini söyledi. Bu nedenle köprünün akışı taşıyamadığını vurgulayan Eroğlu, "Geçmişte belediyenin yaptığı çok önemli bir hata var. Şu anki belediyeyi söylemiyorum. Bana göre, çok vahim bir hata. Mimar Sinan akışı hesaplamış, o 4 göz koyduysa bizim köprüye 6 göz koymamız gerekirdi." ifadelerini kullandı. İsa YAZAR/Zaman


Geri Dön