19 / 04 / 2024

'2009 konutta sıçrama yılı olacak'

'2009 konutta sıçrama yılı olacak'

Babacan, 2009'un ortalarından sonra konutta hareketliliğin başlayacağını öne sürdü.



Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, 2006'da zirveye ulaşan sektörün 2007 başlarında sert düşüşle küçülmeye doğru gittiğini belirterek, sektörde durağanlığın 2009'un ortalarına kadar süreceğini, ardından yerini hareketliliğe bırakacağını ileri sürdü.
İnşaat sektöründeki durgunluğun 2009 yılı ortasında son bulacağı, 2010 yılında sektörde yüksek büyümeli bir dönem başlayacağı bildirildi. 
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, ABD'deki mortgage krizi ile başlayan küresel dalgalanmalardan Türk ekonomisinin de etkilendiğini, söz konusu etkiden özellikle gayrimenkul piyasasının nasibini aldığını belirtti. 2006'da zirveye ulaşan sektörün 2007 başlarında sert düşüşle küçülmeye doğru gittiğini söyleyen Babacan, "Ülkemiz ekonomisinin en önemli atardamarlarından biri olan inşaat sektöründe başlayan durgunluk, demir fiyatlarındaki aşırı artışla ivme kazandı. Sektördeki küçülme halen devam ediyor. Özellikle kamu kurumları ya da özel sektörde anahtar teslimi iş yapan müteahhit firmalarımız zor durumda. Yeni konut üretimi için isteksizler daha dikkatli  davranıyorlar" dedi.   

Konut üreten firmaların konutları düşük kar marjlarıyla satışa sunduğuna dikkat çeken Babacan, şöyle konuştu: "Satış fiyatları son derece uygun. Konut üreten firmalar uzun vadeler, düşük faiz oranları uyguluyor, tüketiciyi destekliyor. Özel kredilendirme sistemi geliştirdiler. Vadeleri uzun tutuyorlar."

Yeni konutların yapılmadığını stokların tüketildiğini anlatan Babacan, 2009 ortalarına doğru stokun biteceğini söyledi. Yeni konutların yapılmamasından dolayı inşaat malzemelerinde fiyat düşüşü yaşandığını ifade eden Babacan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu dalgalanmalar hem üreticiyi hem de tüketiciyi bilinçlendirdi. Nasıl proje üretilecek ya da hangi müşteri kitlesine hitap edilecek bunlar yerleşmeye başladı. Tüketici de ne istediğini bilir hale geldi. Artık üretici karşısında bilinçli tüketici var. Dolayısıyla dalgalanmalardan kazancımız bu oldu. Taşlar yerine oturuyor. Uzmanlık olan bir sektör haline geldi.  TOKİ  çok alt gelir ve dar gelirli gruba yönelik üretiyor ve satışlarda da bir sıkıntı yok. Özel sektör de orta ve üst gelir grubuna hitap eden projeler geliştiriyor artık. Özelliği olan projelerde de satış sıkıntısı olmuyor. Dolayısıyla adımlar daha dikkatli atılıyor."   
Sektörde durağanlığın 2009'un ortalarına kadar süreceğini, ardından yerini hareketliliğe bırakacağını anlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arz-talep dengesini sağlamak gerekiyor. Daha iyi ve daha yüksek yaşam standardı sağlayan projelerle konut sektörü canlanacak. Gayrimenkul sektöründe 2009'un ortalarında hareketlilik bekleniyor. Canlanma başlayacak. 2010'da ise sektör yüksek büyümeli bir döneme geçecek diye düşünüyoruz. Artık devam eden projeler stoklar tükenecek yeni projeler devreye girecek.Teknolojiye uygun ürün ortaya çıkacak. Mevcut stokları tükenecek ve insanların daha nitelikli konutlarda yaşama isteği artıyor. 2010 yılından sonra trend değişecek." 

Milli Gazete


Geri Dön