19 / 04 / 2024

2010'da 87 konut projesinin inşaatı tamamlandı!

2010'da 87 konut projesinin inşaatı tamamlandı!

2010 yılı markalı konutlarda teslimlerin yoğun yaşandığı bir yıl oldu. Veri bankamızda takip ettiğimiz projeler kapsamında İstanbul'da 87 adet konut projesinin inşaatı tamamlandı



2010 yılı markalı konutlarda teslimlerin yoğun yaşandığı bir yıl oldu. Veri bankamızda takip ettiğimiz projeler kapsamında İstanbul'da 87 adet konut projesinin inşaatı tamamlandı.
Avrupa yakası Anadolu yakasına göre yine daha fazla konut arzına sahne oldu. Bu yakada 13 bin adet civarında markalı konutun inşaatı nihayetlendi. Satılmış olan konutlar sahiplerine teslim edildi. Anadolu yakasında ise yaklaşık 9 bin adet konutun yapımı tamamlandı.
Yani toplamda 22 bine yakın yeni konut, 'inşaatı tamamlanan konutlar' kategorisinde yer almaya başladı.
2009 yılında yaklaşık 110 adet projede teslim yapılmıştı ve bu rakam da 32 bin adet konuta tekabül ediyordu.
Görüldüğü üzere, 2010 teslimleri bir önceki yıla nazaran daha az sayıda...
Bu düşüşün ana nedeni, kriz dönemi sebebiyle, 2008 yılı başlangıçlı projelerin sayısında oluşan gerilemedir.
Geçtiğimiz yi Avrupa yakası anahtar tesliminde Beylikdüzü, Halkalı, Bahçeşehir, Esenyurt bölgeleri konut ve proje adedi olarak dikkat çekerken, Yenibosna ve Topkapı'daki projelerde de ciddi sayıda konut teslimi gerçekleşti.
Avrupa yakası arzının yüzde 15'lik payı merkez lokasyonlara, yani şžişli, Bomonti, Feriköy, Levent'in aralarında bulunduğu bazı semtlere aitti.
Bu yakanın, konut projeleri açısından gözde lokasyonları arasında yer alan Kemerburgaz-Göktürk yerleşkesi ise butik projeleriyle yeni teslimlere sahne oldu.
Anadolu yakasında ise en yoğun teslim Sancaktepe ve civarındaki konut projelerinde yaşandı. Yine bu yakada, Kurtköy ve Kartal'da inşaatı tamamlanan konut projeleri de adet ve hacim olarak kayda değer.
Konutun son yıllardaki moda semtleri arasındaki Ataşehir, çekmeköy, Taşdelen, Pendik ve Tepeüstü de yaşamın başladığı projelere ev sahipliği yapan diğer bölgeler olarak listeye girdi.

HAREKETLİLİK DEVAM EDECEK
201 1 ve 2012 yıllarında da ciddi sayıda konut projesinin yapımının tamamlanması ve konut arzına eklenmesi bekleniyor.
Kurumsal inşaat şirketlerinin çoğu konut teslimlerini, satış sonrası hizmetler bölümleri tarafından gerçekleştiriyor. Teslim sürecinde uzmanlar, konut sahiplerine eşlik ediyor, detaylar hakkında bilgi ve belge sunuyorlar.
Teslim prosedürünün ardından eve taşınma, kiraya verme veya satma işlemleri için maraton başlıyor. Bazı bölgelerde yatırım maksadıyla alınan daireler yoğunlukta... Bu sebeple dairelere kiracı aranıyor.
Teslimler sırasında çok sayıda kiralık ve satılık konut arzı oluşuyor. Bu zaman diliminde, kiralık sayısının çok yüksek olduğu projelerde ister istemez kira rakamlarında tavizler veriliyor. Aynı durum ikinci el satılık fiyatlarında da söz konusu. Özellikle inşaat şirketleri tarafından projeden satışın teslim sonrasında da devam ettiği durumlarda fiyatlar arasında bir paralellik olmaması projenin aleyhine bir durum sergiliyor.
Kat karşılığı olarak yapılan projelerin çoğunda arsa sahibi daireleri, inşaat şirketinin teslimlerinin akabinde satışa çıkıyor. Teslim sonrasında satışa arz edilen ciddi sayıda konutta fiyat dengesizliği yaşnması doğal bir sonuç. Kısa bir zaman toparlanma dönemi yani arz -talepte denge süreci yaşandıktan sonra fiyatlar oturuyor.

TESLİMİN ZAMANI VE KALİTESİ ÖNEMLİ
Sitelerde oturumun tam anlamıyla başlaması, yani tama yakın doluluk sağlanması teslimden itibaren bir yıl gibi süre alıyor. Profesyonel yönetim firmasının bir altyapı kurarak hayata geçirdiği ve hizmet verdiği projelerde yaşam daha kolay ve sistemli şekilleniyor. Sitenin işleyişi bakımından içinde düzenin kurulması, yapılacak peyzaj uygulamalarının tamamlanması, sosyal tesislerin hayata geçmesi gibi konu başlıkları esasen konut tesliminin ana hatları.

Teslimin zamanı ve kalitesi sayıları binlerle ifade edilen inşaat şirketleri arasındaki farkı ortaya koyan en önemli kriter kanımca...
Maalesef bazı projelerde inşaat tamamlanmış gibi görünse, teslimler yapılsa da aksaklıkların giderilmesi zaman alıyor. Buna karşın, zamanında 'gerçek anahtar teslimi' yapan, satış sonrasında da yine uzun dönemli olarak tüketiciye destek vererek ürününün arkasında duran çok sayıda inşaat şirketinin varlığı ise son derece sevindirici. Konutunu teslim alarak 'mutlu sona' ulaşan ev sahiplerine yatırımlarının hayırlı olması dileklerimizle.
Habertürk/Neşecan çekici


Geri Dön