29 / 03 / 2024

2011'de kira fiyatları artacak!

2011'de kira fiyatları artacak!

SOM Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar, bu yıl yapılamayan kira zamlarının, 2011’e yansıtılabileceğini, kira artışlarında 2011’de, 2010’daki kadar muhafazakar davranılmayacağını kaydetti



 2010’da yapılmayan kira artışlarının 2011’e yansıyacağını belirten uzmanlar “Bu yıl kiracılar için keyifsiz geçebilir” diyor

SOM Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar, bu yıl yapılamayan kira zamlarının, 2011’e yansıtılabileceğini, kira artışlarında 2011’de, 2010’daki kadar muhafazakar davranılmayacağını kaydetti. Özbaydar, pek çok kira kontratının yeni yılla birlikte yenilenmesi gerektiğini, bu gerekliliğin, kira değerinin tespitinde önemli bir ihtiyacı ortaya çıkardığını ve bu noktada değerleme uzmanlarına görev düştüğünü söyledi. 2010’da kira artışı hiç yapılmayan mülkler/bölgeler söz konusu olduğuna işaret eden Özbaydar, şunları kaydetti: Bu yıl kira artışlarında mal sahiplerinin yaklaşımları iki şekilde görülebilir. 2010’da yapılamayan kira artışları 2011’e yansıtılmaya çalışılabilir ya da 2011’de sözleşme kirasını geri çekmeyenlerin kiracısız kalma durumu dikkate alınarak mal sahipleri temkinli davranmayı seçebilirler. Bizim görüşümüz, 2011’de, 2010 yılı kira artışlarındaki kadar muhafazakar davranılmayacağı yönünde.

EN YAYGIN YÖNTEM YILLIK TEFE-TÜFE

Özbaydar, kira artış oranlarında en yaygın yöntemin de yıllık TEFE-TÜFE oranının ortalamasının kullanılması olduğunu belirtti. Kiracısı olan bir mülkü satın almanın risklerinden de bahseden Nazan Özbaydar, şunları kaydetti: Mülkün yeni sahibi, eski sahibi ile kiracı arasında yapılmış sözleşmenin tüm hükümlerini de devralmış oluyor. Mal sahibi tarafından bakılırsa; iyi şartlar sağlayan bir sözleşme ise ve mal sahibinin gayrimenkulü kullanma ihtiyacı yoksa sorun yok. Ancak yeni mal sahibinin gayrimenkulü kullanması gerekiyorsa ve tapuda uzun bir kira şerhi varsa mal sahibi açısından problem yaratabilir. Kiracı kiraladığı bir mülkü bir başkasına kiraya da verebilir.

HER AY HALKA AÇIK TOPLANTI

Halkın değerleme hizmetlerinden haberdar olması için 2011’de bir sosyal sorumluluk projesine de başlayacaklarını ifade eden SOM Değerlendirme Genel Müdürü Nazan Özbaydar şöyle dedi: 2011 itibariyle her ay düzenli olarak, ücretsiz bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz. Bu toplantılarla kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Toplantıların ilki 29 Ocak 2011’de yapılacak.
Star


Geri Dön