20 / 04 / 2024

2013'te 97 milyon Çinli turist dünyayı gezdi!

2013'te 97 milyon Çinli turist dünyayı gezdi!

Turizm Yeşil Raporu'na göre, son yıllarda Çin'de dış seyahatler çok hızlı arttı. 2000 yılında 10 milyon yolcu yurtdışına seyahat ederken, bu rakam 2013'te 97 milyon 300 bine ulaştı.



Çinli turist sayısının 2014 yılında da 100 milyona ulaşacağı belirtildi. Çinli turistlerin yabancı ülkelerdeki yaptıkları harcamalar da artış gösterdi. Rapora göre, 2013'te yurtdışına giden Çinli yolcular toplam 102 milyar ABD doları harcayarak bu alanda dünya birincisi oldu. 

Beijing Review'in görüştüğü CASS araştırmacılarından ve Yeşil Rapor'un yayın müdürü yardımcısı Wu Jinmei bu değişimin ardında küresel tüketim güçlerinin yön değiştirmesi bulunduğunu söyledi. Çinlilerin yurtdışı seyahatlerinin artmasıyla dünyaca ünlü birçok mağazada artık Çince tabelalar ve tur rehberlerine yer verilmeye başlandığını belirten Jinmei, "Yurtdışına giden Çinli yolcuların harcamalarındaki patlama çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor. 

Çoğu insan, yurtdışına seyahat etme imkanına kavuşur kavuşmaz, yıllarca kullanabileceği tüketim maddeleri satın alıyor. Ayrıca Çin'in ithal mallara uyguladığı yüksek gümrük vergileri de Çinlileri yurtdışında harcama yapmaya zorluyor" dedi. Dünyada birçok ülke çeşitli yollarla Çinli turistleri kendine çekmek için büyük bir rekabet içinde. Bu amaçla vize başvurusu sürecini kolaylaştırıyor ve Çin pazarında tanıtıma büyük yatırımlar yapıyorlar. Bu ülkelerdeki oteller, turizm merkezleri ve mağazalar Çinli turistlere müşteri olarak giderek daha fazla önem veriyor. CASS'ın Turizm Araştırma Merkezi'nin yöneticisi Song Rui, yurtdışına giden genç Çinli turist sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor. Bunlar, daha bağımsız davranabilen, yabancı gelenekler hakkında daha fazla şey bilen ve yerel kültürlerle kaynaşmaya istekli kişilerden oluşuyor. 

2013'te Japonya'ya giden Çinli turist sayısı aniden azalırken Rusya'ya gidenlerin sayısı hızla arttı. VVu'nun yaptığı değerlendirmeye göre, bu durum politik nedenlerle yakından ilgili. Bu gelişme her iki ülkede de turizm gelirlerini doğrudan etkiledi Yayımlanan rapora göre, Çinli turistler toplam 3 milyar 58 milyon yurtiçi seyahat yaptı. Bu geçen yıla göre yüzde 10 artış anlamına geliyor. 

2013'te yurtiçi seyahatlerden elde edilen toplam gelir de yüzde 12 artarak 2 trilyon 85 milyar yuan (467,2 milyar ABD doları) oldu. CASS'ın Turizm Araştırma Merkezi'nin genel sekreteri Jin Zhun, 20i3'te ülke içinde seyahat eden Çinli sayısının da arttığına dikkat çekerek, "Seyahat etmek eskiden sadece aylak sınıfına özel bir eğlenceydi, artık daha fazla insan bunun keyfini çıkarabiliyor" diye konuştu. CASS'ın Turizm Araştırma Merkezi'nin yaptığı ankete göre, Çinli turistlerin büyük bölümünün aylık geliri 3 bin ile 8 bin yuan (490-bin 310 ABD doları) arasında değişiyor. Çinli turistler geçmişte grup seyahatlerine katılırdı ama 20i3'te çoğunluğu bağımsız seyahat etmeyi tercih etti. Öte yandan Yeşil Rapor'da Çin turizm sektörünün birleşme ve satın almalarda hiç olmadığı kadar etkin bir tavır izlediği görüşüne yer verildi. 

Çin'in en büyük lüks ticari gayrimenkul ve eğlence holdingi Wanda Grubu'nun atılımlarına da dikkat çekildi. Wanda, Haziran 20i3'te İngiliz yat üreticisi Sunseeker'ı 320 milyon sterline (524 milyon ABD Doları) satın alma planını kamuoyuna duyurdu. Grup yönetimi, Londra'da beş yıldız üstü bir Wanda Oteli inşa etmek için 700 milyon sterlinlik (1.15 milyar ABD Doları) bir yatırım yapmaya hazırlandıklarını açıkladı. 

Bu, Çinli bir şirket tarafından yabancı bir ülkede inşa edilen ilk lüks otel olacak. Wu, Çin'in artık önemli bir turizm ülkesi olarak kabul edildiğini vurguluyor. Turizm sektörü ekonomik büyümeye önemli katkılar yapıyor ve dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi, Çin'de de çok sayıda yeni iş imkanı yaratıyor. 


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön