27 / 04 / 2024

2014'te Konya'da 500 bina yıkıldı!

2014'te Konya'da 500 bina yıkıldı!

Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden uzmanlarında katıldığı toplantıda, 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ile ilgili kanun hakkında birlik üyelerine bilgi verildi.



KOMÜT 3. dönem kurul toplantısı Birlik Başkanı Ekrem Demirci başkanlığında yapıldı. Toplantıya, birlik üyeleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden uzmanlar katıldı. Demirci, birliğin 2014 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdi. Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Proje Müdürü Orhan Arslan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun temel amacının anlatıldığı bir sunum yaptı. Arslan, "afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek, başta deprem olmak üzere tabii afetler nedeniyle meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını önlemektir" dedi. Arslan, Konya'da 2014 yılı içerisinde 793 bina için başvuruda bulunulduğunu ve 500 binanın kanun kapsamında yıkıldığını belirtti. Konya'da riskli yapı tespiti yapabilecek lisanslı 10 kuruluşun olduğunu dile getiren Arslan, bu kuruluşlardan gelen raporları inceledikten sonra tapu müdürlüklerine yazılı olarak bildirdiklerini ifade etti. Bu taşınmazların alınıp satılmasında herhangi bir sıkıntının olmadığını vurgulayan Arslan, "alan kişiler riskli mülk aldıklarını bilerek alıyorlar" dedi.


Tapu müdürlüğünün binada oturan kat maliklerine "yapınız risklidir" şeklinde tebligat gönderdiğini dile getiren Arslan, tebligatta binaların 60 gün içerisinde yıkılacağı bildiriliyor diye konuştu. Kanun kapsamında vatandaşların tebligat ulaştıktan sonraki 15 gün içerisinde dilekçeyle il müdürlüklerine itiraz etme haklarının da olduğunu ifade eden Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Proje Müdürü Orhan Arslan, "bilirkişi tarafından düzenlenen rapora vatandaş, bu bina mahalledeki en sağlam yapıdır şeklinde resmi ya da bilimsel dayanağı olmadan itiraz ediyor. Biz bunları dikkate almıyoruz" şeklinde konuştu.


Konya Postası


Geri Dön