26 / 04 / 2024

2014'te satış ofislerimizde kuyruk oldu, 2015 yılına bu moralle giriyoruz!

2014'te satış ofislerimizde kuyruk oldu, 2015 yılına bu moralle giriyoruz!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2014 yılında gayrimenkul sektörüne ilişkin olumsuz birçok söylenti dolaşırken Emlak Konut'un yeni satışa çıkarttığı projelerinin önünde kuyruklar oluştuğunu belirtti..



Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2014 yılında gayrimenkul sektörüne ilişkin olumsuz birçok söylenti dolaşırken Emlak Konut'un yeni satışa çıkarttığı projelerinin önünde kuyruklar oluştuğunu belirterek, "2014'te ezber bozduk. 2015 yılına da yine bu moralle giriyoruz" diye konuştu. 


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ekonominin büyüdüğü dönemlerde inşaat ve gayrimenkul sektörünün bu hızın çok daha üzerinde büyüdüğünü belirterek, "2015'te yüzde 4 civarında bir büyüme hızı bekliyoruz. Enflasyonun tek haneli rakamlarda kalacağını ve bazı maliyet yönlü enflasyonist baskılarına rağmen azalma eğiliminde olacağını düşünüyoruz. Bunun da faiz oranlarındaki düşüşü destekleyeceğini ve dolayısıyla konut kredilerinde bir rahatlama öngörüyoruz" diyor. Kurum, bölgesel ve küresel anlamda zorlu zamanlar geçiren birçok ekonomiye rağmen, Türk ekonomisinin yeterince sağlam olduğunu ifade ederek, "Çeşitli jeopolitik sorunların önemli bir kısmının da 2015 yılı içerisinde aşılacağını umuyoruz. Sonrasında özellikle konut sektöründe yine ciddi bir sıçramaya şahit olabiliriz" şeklinde konuşuyor. 


-Emlak Konut 2014 yılını nasıl geçirdi? 

Emlak Konut GYO olarak 2003 yılı başından bugüne kadar, özellikle İstanbul olmak üzere ülkemizin çeşitli yerlerindeki arsalarımız üzerinde, insanımızın daha kaliteli ve nitelikli bir şekilde yaşamasını temin etmek için büyük ölçekli projeler ürettik ve sektöre önemli bir soluk getirdik. Büyüyen Şirketimiz, 3,8 milyar liralık ödenmiş sermayesi ve 2014 yılı 3'üncü çeyrek itibariyla ulaştığı 14,8 milyar liralık aktif toplamıyla fınansal kabiliyetlerini ciddi şekilde artırdı. 

2014 yılının ilk üç çeyreğini, toplam 734 milyon TL seviyesinde bir karlılık ile sonlandırdık. Yılbaşından bu yana verilerimize baktığımızda, Ekim ayını 3,7 milyar TL'yi aşan bir satış tutarı karşılığında 7.533 adet bağımsız bölüm gibi kuvvetli bir satış verisiyle kapattık. Böylece yıl sonu hedefimiz olan 10.000 adetlik satışa da ciddi bir şekilde yaklaştık. 


-Sektörün potansiyeline ilişkin görüşleriniz nasıl? 

Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasası değişikliği gibi hukuki düzenlemelerin yapıldığı 2012 yılından bu yana sektörde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bunların 2015 yılı içerisinde de devam edeceğini öngörüyoruz. 

Farkındaysanız sektör hakkında gayet olumlu yaklaşımlarımız var. Bu sözlerimizin arkasında piyasa dinamiklerine hakim olmamız yatıyor. Büyüyen orta gelir kesimi, kadın nüfusunun çalışma hayatına entegrasyonunun artması, Türkiye'nin nüfusunun halen 29 yaş civarında olması ve kentsel dönüşümü ihtiyacı gibi konular burada önem taşıyor. Örneğin, önümüzdeki 20 yıl içerisinde 6 milyondan fazla konutun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Bu bile başlı başına ciddi bir potansiyel. Bunlar modern ve sağlıklı bir Türkiye için şart. 


-2015'te İstanbul'da yıldızı parlayacak bölgeler olacak mı? 

Bu konuda spekülatif ve beklenti oluşturacak açıklamalar yapmayı çok uygun bulmuyorum. Ancak gayrimenkul yatırımcılarına İstanbul'daki ulaşım/toplu taşıma planlarını, yeni şehir bölgelerinin oluşumlarını ve mega projeleri yakından takip etmelerini tavsiye edebilirim. Zira bunlar şehrin yeni ana arterlerini oluşturacaktır. Özellikle İstanbul sınırları içinde ev almayı düşünen vatandaşlarımıza bizi takip etmelerini öneririz. Zira, İstanbul'un doğusundan batısına birçok farklı alanda gelecek adına ciddi potansiyel taşıyan arsalarımız var ve bunları doğru zamanda ve doğru bir planlamayla başarılı bir şekilde gelecek günlerde de hayata geçiriyor olacağız. 


-Geçmişten bugüne hayata geçirdiğiniz ve projelendirdiğiniz konut sayısı ne oldu? 

2003 yılından itibaren, 11 yıllık dönemde ise; çoğu ürettiğimiz olmak üzere, ihalesini gerçekleştirdiğimiz ve projelendirme çalışmaları devam eden toplam bağımsız bölüm sayısı 100.000 adet gibi dikkate değer bir seviyeye ulaştı. 


Akşam ek


Geri Dön