16 / 04 / 2024

2014'ün ilk 9 ayına ait güncel AVM verileri!

2014'ün ilk 9 ayına ait güncel AVM verileri!

4 yıldır düzenli olarak “AVM Potansiyel Analiz Raporu”nu hazırlayan Eva Gayrimenkul Değerleme ile Akademetre yetkilileri, 2014’ün 9 aylık verilerinin güncellerini siz değerli kamuoyu ile paylaşmak istedi.



Son dönemde çıkan haberlerin bazılarında AVM’lerle ilgili yanlış verilerin kullanılması üzerine, 4 yıldır düzenli olarak “AVM Potansiyel Analiz Raporu”nu hazırlayan Eva Gayrimenkul Değerleme ile Akademetre yetkilileri, 2014’ün 9 aylık verilerinin güncellerini siz değerli kamuoyu ile paylaşmak istedi. İşte o  açıklama;


Son günlerde gündemde oldukça fazla konuşulan AVM sayısı ve alanlarına ilişkin tartışma platformuna, 4 yıldır düzenli olarak AVM Sektör Raporu hazırlayan firmalar olarak, data katkısında bulunmanın doğru olacağını düşünüyoruz. Medyadan takip ettiğimiz kadarıyla AVM alanlarına ilişkin rakamsal bir karışıklık ve tutarsızlık söz konusudur. Bu karışıklığı düzeltmek ve tartışma platformunun rakamsal çelişkilerini ortadan kaldırmak amacıyla Eylül ayı sonu itibariyle AVM sayısı ve alanıyla ilgili verileri açıklıyoruz. 


Öncelikle AVM Nedir?

5.000 m2 ve üstü kiralanabilir alanı olan

Kiralanmış bağımsız birimi 15’ten fazla

Tek bir elden organize bir şekilde yönetilen alanlar AVM kategorisine alınır. 

Bu kriterler uluslararası kabullerdir ve dünya şehirleri arasındaki kıyaslamalar da bu kriterler baz alınarak yapılmaktadır. 


Türkiye’de kaç AVM var ve ne kadar kiralanabilir alana sahip?

2014 Eylül ayı itibariyle Türkiye genelinde 342 adet AVM ve 9.955.785 m2 kiralanabilir AVM alanı bulunmaktadır.  


Tabloda dikkat çeken bir başka rakam ise 2014 yılı sonunda kiralanabilir AVM alanının 11.2 milyona yükseleceği şeklindeki öngörüdür. 4 senedir düzenli bir şekilde hazırlamakta olduğumuz raporda bu durumla her sene karşılaşmaktayız. Yılın başında oluşturduğumuz datalara göre 2014 yılı içerisinde açılacağını deklare eden 64 AVM projesi bulunuyordu. Ancak 9. Ayın sonunda bu sayının 16 tanesi uygulamaya geçmiş görünüyor. Bunun sebebi firmaların açılışları ertelemesi,  yatırım fonksiyonunu değiştirmesi veya direkt projeden vazgeçmesi olarak sıralanabilmektedir. 

2016 yılı sonuna kadarsa Türkiye’de yaklaşık 13.5 milyon m2 AVM kiralanabilir alanı bekleniyor. Ancak biraz önce de belirtildiği gibi her zaman deklare edilenden daha az AVM açılışı ile karşılaşmaktayız.  Bu bağlamda 13.5 milyon m2 tavan seviye olarak kabul edilmelidir.


İstanbul’da durum nedir?

2014 Eylül sonu itibariyle İstanbul Türkiye’nin en fazla AVM kiralanabilir alanına ve sayısına sahip olan şehrimizdir. 


Mevcutta 112 AVM ve yaklaşık %74’ü Avrupa Yakası’nda olmak üzere toplam kiralanabilir alan 4.3 milyon m2’ye ulaşmıştır.  2014 Eylül ayı sonuna kadar açılmış olan 16 AVM’nin 7 tanesi İstanbul’dadır.

Sonuç olarak…


Sektörümüzde sağlıklı bir tartışma platformu sağlanmak amacıyla yayınlamış olduğumuz Türkiye AVM mevcut durum özet raporumuzun AVM sektörüyle ilgili rakamsal karmaşının aydınlanmasına yardımcı olmasını diliyoruz. 

Tüm kamuoyuna saygılarımızla sunarız.

EVA & Akademetre




Geri Dön