19 / 04 / 2024

2015 Eylül kira zammı hesaplama formülü!

2015 Eylül kira zammı hesaplama formülü!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, zam nasıl yapılır? İşte 2015 Eylül kira zammı hesaplama formülü..



2015 Eylül kira zammı hesaplama formülü!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.


Kira zammı hesaplama kuralları Borçlar Kanunu kapsamında madde 344'te ÜFE oranları ile sınırlandırılıyor. Ancak daha sonra yapılan bir değişiklik ile bu kural işyerleri için 2020 yılına kadar erteleniyor.


"Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Hesaplamada üretici fiyat endeksi oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Eylül ayında açıklanan ÜFE oranları ve kira zammı hesaplama örneği şu şekilde:


Eylül ayı ÜFE oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


2015 Eylül kira zammı hesaplama formülü:

Mevcut kira: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 6,21

Zam bedeli: 62,1 lira

Zamlı kira bedeli: 1062,1 lira


Enflasyon oranları Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön