25 / 04 / 2024

2015 Kasım Ayı Kira Artış Oranı!

2015 Kasım Ayı Kira Artış Oranı!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde yenilenen kira sözleşmeşeri için mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, 2015 Kasım ayı kira artış oranı nedir? İşte 2015 Kasım ayı kira artış Oranları..



2015 Kasım Ayı Kira Artış Oranı!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde yenilenen kira sözleşmeşeri için mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Yeni kira döneminde uygulanacak zamlı kira, enflasyon oranları ile hesaplanıyor.


İşyeri ve meskenlerde kira artış hesaplaması farklı şekillerde yapılıyor. Borçlar Kanunu gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 

 

Ancak bu kural meskenlerde uygulanıyor. Kanunda yapılan düzenlemelere göre işyerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyeri sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


TÜİK tarafından açıklanan verileri göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,58 artış gösterdi.


Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, meskendeki kiracıya en fazla yüzde 5,74 oranında zam yapılabilecek.


Ancak Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu. Buna göre kira bedeline zam yapanlar yüzde 5,58'lik oranı kullanıyor.





Üretici fiyat endeksi Ekim 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön