26 / 04 / 2024

2015'te 500 bin konut satılması hedefleniyor!

2015'te 500 bin konut satılması hedefleniyor!

Bu yılı Eylül ayına kadar durgun geçiren gayrimenkul sektörü 2015 ’ten daha umutlu. Seçimlerin ardından başlayacak hareketle 500 bin yeni konut satılması hedefleniyor. Konut satışları artınca sektör temsilcileri şaşırdı.



Gayrimenkul sektörü, 2014 yılını 30 Mart yerel seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine yaz tatilinin de eklenmesiyle Eylül ayına kadar durgun geçirdi. Eylül’den itibaren konut satışları ve sektörün büyümesi yükselişe geçince, sektör temsilcileri bile bu duruma şaşırdı. “Kötü başlayan yıl iyi bir rüzgarla kapanıyor” yorumunu yapan sektör temsilcileri, 2015 yılında benzer bir tablo bekliyor ancak daha umutlular. 2015’te seçimlerin ardından piyasanın hareketleneceğini öngören sektör, 1 milyonu aşkın konut satışı hedeflerken, bunun yarısının yeni konut olacağını ifade ediyor. İkinci elde de sağlıklı gelişim beklenirken, yeni yılda kentsel dönüşümü de daha çok duyacağız.

 

Yarım milyon yeni satış

 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılının gayrimenkul sektörü için önemli bir dönüm noktası olacağını belirterek, “Yılın tam ortasında önümüzdeki süreci belirleyecek önemli bir seçim var. Haziran başında yapılacak seçim sonucu Türkiye’nin geleceğini belirleyeceği gibi hem Türkiye ekonomisinin hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak” dedi. Yerli ve yabancı alıcıların tavrının bu seçime endeksli olacağını ifade eden Durbakayım, “Yeni projeler ve satışlar seçimden bir iki ay önce tamamen ‘bekle-gör’ pozisyonuna geçecektir. Seçimin iyi tarafı ise alt/üst yapı yatırımlarının ön plana çıkacak olması. Bu sayede inşaat sektörü büyüyecektir ancak bu büyüme konut satışlarından kaynaklanmayacaktır. Ancak seçim nedeniyle faiz oranlarının da yüzde 0.70 seviyelerine kadar gerileyeceğini bekleyebiliriz. Düşük faizli konut kredilerinin devreye girmesi ise yeni konut alımlarını tetikleyecektir. Konut satışları bir milyona yakın bir rakamda gerçekleşecektir. Bu satışların en az yarısının ilk satıştan olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Satışlar yıla yayılıyor

 

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 2015 yılında inşaat sektöründe son yıllarda görülen hareketliliğin devam edeceğini belirterek, “Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasaları sektörümüz açısından önem arz ediyor. Eskiden satışlar Mart-Haziran ve Eylül-Aralık aylarına sıkışırdı. Birkaç yıldır tüm seneye yayıldığını görüyoruz.” 

 

Uzmanlaşma başlıyor

 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2015’in bu yıldan daha iyi olacağını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “2015’in en önemli konularının imar transferi, Rant vergisi, Tüketici Kanunu gibi konular olacağını düşünüyorum. 2015’te gayrimenkulün farklı alanları üzerinde uzmanlaşma alanları oluşturma sürecinin başlayacağı kanısındayım. Yurtlar, yaşlı bakım evleri, otoparklar, sağlık turizmi gibi alternatif gayrimenkul yatırımları fizibilitelerinin de bu süreçte artıyor olması bence bunun en önemli göstergesi.”

 

İkinci el de canlı

 

RE/MAX Türkiye Pazarlama ve Operasyon direktörü Gökhan Karahan, 2015 yılında konut piyasasında satışların yüzde 6-10 artış göstermesinin beklendiğini söyledi. “2014 yılında iki seçim dönemi geçirdiğimizi göz önüne alırsak, gayrimenkul piyasasındaki canlılığın korunduğunu görmek sevindirici” diyen Karahan, ikinci el konut piyasasında durumun sağlıklı olduğunu belirtti. Karahan, 2015 yılında konut fiyatlarında enflasyonun en az 3-4 puan üzerinde artış beklentileri olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Yabancılar takipte

 

ARTAŞ İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, seçimlerin ardından özellikle yabancı yatırımcıların taleplerinde artış başladığını anlattı. Çetinsaya, şunları söyledi: “Türkiye’deki yatırımcıların yanı sıra yabancı yatırımcılar da gelişmeleri takip ediyor. Önümüzdeki yılın, satın alma kararlarını erteleyenlerin harekete geçeceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Ayrıca kentsel dönüşüm anlamında daha fazla projenin adını duyacağız. Bununla birlikte birçok firma yeni projelerini lanse etmeye hazırlanıyor.”


Vatan-Meltem Kara


Geri Dön