19 / 04 / 2024

2016 mega projelerde açılış yılı olacak!

2016 mega projelerde açılış yılı olacak!

Türkiye, 15 Temmuz’daki darbe girişimine rağmen Mega projelerinde hız kesmiyor. 2016 yılı bazı mega projelerin bitirildiği, bazı mega projelerin ise temellerinin atılacağı bir yıl olacak. İşte o projeler...






2016 bazı mega projelerin bitirildiği, bazı mega projelerin ise temellerinin atılacağı bir yıl olacak. 2016 yılı her ne kadar FETÖ’nün kanlı darbe girişimiyle akıllarda kalsa da bu yıl en önemli yatırımların hizmet alındığı yıl olacak. 3 9 aylık bir çalışmanın sonunda Orhangazi Köprüsü darbe girişiminin hemen öncesinde açılırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda devlet ve hükumet başkanlarının katılımıyla 26 Ağustos’ta hizmete girdi. Avrupa ve Asya Yakası’m birbirine bağlayan Avrasya Tüneli de 20 Aralık’ta açılacak. Uzun yıllardır yapımı süren Keçiören Metrosu’nun da yıl sonu açılışı yapılacak. 2016 yılında İstanbul Finans Merkezi’nde binaların temel atmaları da gerçekleşecek.


YENİ İHALELER YOLDA



Kanal İstanbul’un da yıl sonuna kadar ihale sürecine girmesi planlanıyor. Bu yıl yine Türk Akımı ve Nükleer Santral gibi diğer büyük projelere yönelik sürecin de hızlanması bekleniyor. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak toplamda 100 milyar doları aşan projelerin bir bölümü hayata geçerken, önemli bir bölümünde de süreç hızlanmış olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bu yılın açılış yılı olduğunu belirterek “En büyült projelerden sadece İstanbul Havalimanı kaldı. Artık yeni projeler” dedi. Arslan, 3 katlı tünelin de uygulama projelerinin hazırlanma aşamasında olduklarını kaydetti. Keçiören metrosunun ne zaman biteceğine ilişkin soruya Bakan Arslan, “Sene sonu açma hedefimiz var. Şu an çalışmalar ona uygun gidiyor” yanıtını verdi. Arslan, Avrasya Tüneli’nin ise 20 Aralık’ta açılacağını bildirdi.



AVRASYA TÜP TÜNELİ PROJESİ: 



 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından İstanbul'daki trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla Kazlıçesme Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli Projesi'nde çalışmalar sürüyor. İstanbul'da trafiğin yoğun olduğu güzergâhta günde 100 bin aracı asan kapasitesi ile yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inerken, güvenli ve konforlu yolculuk imkan sağlanacak. Proje için özel olarak geliştirilen Tünel Açma Makinesi (TBM) ile gerçekleştirilen kazı çalışmaları tamamlanarak Asya yakasından başlayan tünel kazısı Avrupa yakasında sona erdi. Bölgeye yıllık ekonomik katkısı yaklaşık 560 milyon lira olacak. 2016 yılı sonunda açılması planlanıyor. 



KEÇİÖREN METROSU (M4)


Keçiören'den Tandoğan’a (Yeni Gar Binasına) kadar yapılacak olan hat sırasıyla; Gazino, Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye. Belediye, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ, AKM istasyonlarından geçecek. Keçiören-AKM (M4) hattında inşaat çalışmaları tamamlandı. Geçici Kabul çalışım ise devam ediyor. 2016 yılı sonunda hizmete açılması hedefleniyor.


CANKURTARAN TÜNELİ


Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum aksı üzerinde bulunan Cankurtaran Tüneli'nin proje uzunluğu 7,3 kilometre. Yapımının tamamlanması ile birlikte Hopa-Borçka 12 km kısalacak. 2010 yılında başlamış olan tünelin 2016 yılı Aralık ayında bitirilmesi hedefleniyor.


ILGAZ TÜNELİ


Çankırı- Kastamonu yolunda yapımı sürdürülen Ilgaz Tüneli 2x5.381 m uzunluğunda. Ilgaz tünelinde kazı ve destekleme çalışmaları tamamlandı. Nihai beton imalatlarında 5.000+4.320=9.320 m (%87) ilerleme sağlandı. Elektrik, elektronik mekanik ve diğer kontrol sistemleri islerinde çalışmalar devam ediyor. Tünelin tamamlanmasıyla yolda 5,2 km kısalma olacak. 2012 yılında başlanmış olan tünelin 2016 yılı Aralık ayında bitirilmesi hedefleniyor.


BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU


Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje. Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) projesi ve inşası devam eden BTK projesinin hayata geçirilmesi ve ayrıca bu projeleri destekleyen diğer demiryolu projelerinin inşasıyla; Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya çok büyük hacimde taşınabilecek yüklerin önemli bir bölümü Türkiye’de kalacak, böylece Türkiye, uzun vadede milyarlarca dolar tasıma geliri elde edebilecek. Hattın isletmeye alınması birlikte 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük tasıma kapasitesi olacağı, orta vadede ise söz konusu proje hattı üzerinde 3 milyon yolcu ve 17 milyon yük tasıma kapasitesi olacağı tahmin ediliyor. 2016 yılı sonunda Gürcistan kesimindeki islerin tamamlanması, Eşgüdümlü olarak Türkiye kesimindeki 79 km’lik kısmında tek hat dizel işletmeciliğine hazır hale getirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı.



SIRADAKİ PROJELER


1) Kanal İstanbul: 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacak. 500 bin kişilik yeni şehir 250 bin +250 bin veya 200 bin +300 bin şeklinde kanalın iki yakasında yer alacak.


2) 3. Havalimanı: 3. Havalimanı’nın yapımına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 150 milyon yolcu kapasiteli 4 terminal yapılacak. Projenin maliyeti 10.2 milyar Euro.


3) Çanakkale 1915 Köprüsü: 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma yıldönümünde ilk kazma vurulacak. Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkii ile Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkii arasında yapılacak.


4) 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli: Tünelin bir katında iki şerit gidiş, orta katında gidiş-geliş metro, bir altında da geliş istikametinde iki şerit olacak.


5) TANAP Projesi: Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak TANAP 10 milyar dolarlık bir proje. Hem Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkı sağlayacak.


6) Akkuyu Nükleer Santrali: Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ne ilişkin inşaatın 2020 yılında bitirilmesi ve 2022 yılında ilk elektriğin üretilmesi hedefleniyor. Mersin Akkuyu’ya kurulacak Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) maliyeti 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor.


7) Sinop Nükleer Santrali: Akkuyu’nun yanı sıra Sinop’a Japonlar tarafından 22 milyar dolarlık ikinci nükleer santral inşa edilmesi planlanıyor.


Star


Geri Dön