26 / 04 / 2024

2016 Ocak kira artış oranı hesabı!

2016 Ocak kira artış oranı hesabı!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Peki, kira artış oranı nasıl hesaplanır? İşte 2016 Ocak kira artış oranı hesabı..



2016 Ocak kira artış oranı hesabı!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Kira bedeline yapılacak bu artışlar Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre hesaplanıyor.


Kanunen, meskendeki kiracıya yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Ancak bu kural işyerleri için 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre içerisinde işyerindeki kiracıya istenilen oranlarda zam yapılabiliyor.


Meskendeki kiracıya yapılacak zam hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Ocak 2016 dönemine ait veriler, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Buna göre, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,33 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,71 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,28 artış gösterdi.


Peki, kira hesaplamalarında yukarıdaki oranlardan hangisi kullanılacak? Kira artış oranı nasıl hesaplanacak?


Yargıtayın almış olduğu karara göre, oniki aylık ortalamaların kira artış hesabında kullanılması gerekiyor. Ocak ayında kiracıya yüzde 5,28 oranında artış yapılıyor.


Örneğin, kira bedeli 1000 TL olan bir kiracının yeni kira döneminde ödeyeceği kira bedeli 1052,8 TL oldu.




Enflasyon oranları Ocak 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön