26 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesabı Ocak 2016 TEFE-TÜFE!

Kira artış oranı hesabı Ocak 2016 TEFE-TÜFE!

Yenilenen kira sözleşmeleri için yeni kira döneminde kira bedelinde artış yapılıyor. Peki, kira artışı nasıl yapılır? İşte kira artış oranı hesabı Ocak 2016 TEFE-TÜFE..



Kira artış oranı hesabı Ocak 2016 TEFE-TÜFE!

Yenilenen kira sözleşmeleri için yeni kira döneminde kira bedelinde artış yapılıyor. Kira bedeline yapılacak bu artış, ne kiracının istediği oran ne de mal sahibinin istediği oranda hesaplanıyor.


Kira artış oranı hesaplamaları enflasyon oranlarına göre yapılıyor. 2012 yılından önceki uygulamaya göre kira artış hesabı TEFE-TÜFE ile yapılıyordu.


Ancak TEFE'nin ÜFE olması ve 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu esasları neticesinde kira artışı ÜFE oranları bazında yapılıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Ocak 2016 tarihinde açıklanan veriler, kira artış hesabında kullanılıyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,33 düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,71 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,28 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlardan on iki aylık ortalamalar kira artış hesabında kullanılıyor. Buna göre Ocak 2016 döneminde yenilenen kira sözleşmeleri için yapılacak zam en fazla yüzde 5,28.


Enflasyon oranları Ocak 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön