26 / 04 / 2024

2016'da yatırımların yüzde 56'sı 15 Temmuz'dan sonra yapıldı!

2016'da yatırımların yüzde 56'sı 15 Temmuz'dan sonra yapıldı!

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, 2016'da Türkiye'ye yapılan yatırımları değerlendirdi. Ermut, Türkiye yatırımlarının yüzde 56'sının 15 Temmuz'dan sonra yapıldığını belirtti.



Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, 2016'nın dünya ve Türkiye için zor bir yıl olduğunu belirterek, "Tüm zorluklara rağmen son çeyrekte güçlü bir toparlanma yaşadık ve 3,6 milyar dolar yatırım çektik. 2016 yılında uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 56'sını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra aldık." ifadesini kullandı.


Ermut, yazılı açıklamasında, geçen yılın zor ve küresel yatırım akımları açısından da sıkıntılı geçtiğine işaret etti.


Tüm zorluklara rağmen geçen yılın son çeyreğinde güçlü bir toparlanma yaşandığını ve 3,6 milyar dolar yatırım çektiklerini aktaran Ermut, şöyle devam etti:


"2016 yılında uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 56'sını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra aldık. İlk 7 ayın ortalaması 900 milyon dolarken, son 5 aylık ortalama 1 milyar 162 milyon dolar oldu. 2016 yılının en çok yatırım çektiğimiz ayı ise 1,9 milyar dolar ile aralık oldu. Bu rakam aynı zamanda son 17 ayda gelen en yüksek brüt uluslararası doğrudan yatırım sermayesi olma özelliğine sahip. Bütün bu rakamlar bize 15 Temmuz sonrası doğrudan yabancı yatırımlarda bir azalma değil, tam tersi yukarı doğru bir ivme olduğunu gösteriyor. 2016 yılında çekilen toplam 12,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım ise son 14 yıllık dönemde çekilen yıllık ortalama miktara yakın gerçekleşerek istikrarlı performansın devam ettiğini göstermiştir."


Bu yıl küresel uluslararası doğrudan yatırımlarda ciddi bir toparlanma beklemediklerini vurgulayan Ermut, "Ülkemiz açısından baktığımız da ise daha parlak bir tablo gördüğümüzü söyleyebiliriz. Özellikle anayasa değişikliği sürecinin tamamlanması ile ülkemiz tekrar büyüme, reform ve yatırım odaklı ajandasına dönüş yaşayacaktır. Ülkemizin potansiyeli ve avantajları her zaman olduğu gibi 2017 yılında da uluslararası yatırımcılar için cazibesini koruyacaktır." değerlendirmesinde bulundu.


EN ÇOK YATIRIM İMALAT SEKTÖRÜNE


Açıklamada ayrıca, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarının geçen yıl 12,1 milyar dolar olduğu bildirildi.


Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre Ocak-Aralık 2016 dönemindeki sektörel dağılıma bakıldığında en çok yatırımın imalat sektöründe yapıldığı kaydedilen açıklamada, "İmalat sektörünü, bankacılık ve enerji sektörleri takip etti. Ocak-Aralık 2016 döneminde gerçekleşen cari açık toplamının yüzde yüzde 37'si uluslararası doğrudan yatırım tarafından finanse edildi. Ocak-Aralık 2016 döneminde Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlarda ilk üç ülke İngiltere, Hollanda ve Azerbaycan şeklinde sıralandı." ifadelerine yer verildi.


Sabah


Geri Dön