24 / 04 / 2024

2017 konut istatistikleri sektör için hangi mesajları veriyor?

2017 konut istatistikleri sektör için hangi mesajları veriyor?

2017 konut istatistiklerinin 2018'de yaratacağı etkileri değerlendiren Nazenin Proje Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Pehlivan, Türkiye’nin bölgesinde her ne olursa olsun ülkenin her zaman cazibe merkezi olacağını söyledi..



Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan konut ve inşaat sektörü, halen ekonominin itici güçlerinden biri olma özelliğini taşıyor.  Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2017 yılına ait konut satış istatistikleri, sektörün kısa vadeli geleceği hakkında da fikir veriyor.

 

Yüzde 5.1’lik büyüme sağlandı

 

Nazenin Proje Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Pehlivan, TÜİK verilerine göre 2017 yılında konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 5.1 artış sağladığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu; “İnşaat sektörünün genelinde bir durağanlık var elbette ancak bu durum konut satışlarındaki kadar değil. Şu an konut stoğunda bir artış grafiği var. Ancak biz bahar aylarından itibaren bu stoğun yeniden düşüş grafiğine geçmesiyle birlikte konut satışlarının ve inşaat sektörüne dair diğer grafiklerin daha büyük adımlarla yükselişe geçeceğini ön görüyoruz. 

 

İstanbul 238 bin 383 konut satışı ile toplam satışlardan aldığı yüzde 16,9 pay ile yine konut sektörünün kalbi oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 150 bin 561 konut satışı ve yüzde 10,7 pay ile Ankara, 84 bin 184 konut satışı ve yüzde 6 pay ile  İzmir  izledi. En az satış ise 124 konut ile Hakkari’de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 473 bin 99 tanesi ipotekli, 936 bin 215 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti.”

 

“Bölgesel konular sektöre etki etmiyor”

 

Türkiye’nin bölgesinde yaşanan politik durumların hem ekonomik hem de sektörel seyri ciddi derecede etkilemediğini söyleyen Kaan Pehlivan, geçtiğimiz sene yabancılara konut satışının yüzde 22,2 oranında arttığına dikkat çekti. 

 

Türkiye’nin bölgesinde her ne olursa olsun ülkenin her zaman cazibe merkezi olacağını ifade eden Kaan Pehlivan şu şekilde devam etti; 

 

"Türkiye genç nüfusu, dinamik ekonomisi ile çok büyük global problemler dışında diğer sorunlardan etkilenmeyecek bir ilerleme, büyüme bağışıklığına sahip bir ülkedir. Son yıllarda ülke içinde ve bölgemizde bir çok soruna, savaşlara şahit olduk. Ama büyüme istatistiklerimiz her şeye rağmen yukarı doğru ilerledi. Yabancıların Türkiye’den konut alım grafikleri de bu güvenin bir göstergesidir. Örneğin 2017 yılında yabancıların konut alımları bir önceki yıla göre yüzde 22,2 artış gösterdi. Diğer taraftan yabancıların ülkemizden konut alımlarıyla ilgili dönem dönem endişeler dile getiriyor. Ben bu endişeleri çok yersiz buluyorum. Çünkü globalleşen, cazibe merkezi olan her ülkede bu istatistikler yukarı doğru bir seyir izler. Zaten yabancıların aldıkları konut miktarı toplam satış içerisinde yüzde 1 kadar bile değildir."

 

Kadınların konut sahibi olma oranı artıyor

 

İş hayatına ve sosyal hayata daha çok katılım sağlamaya başlayan kadınların konut edinme istatistikleri de yüzleri güldürüyor. Kadınların özellikle son dönemdeki bu çabalarını yakından takip ettiklerini belirten Kaan Pehlivan, sözlerini şöyle tamamladı; “2017 yılında satılan konutların yüzde 29.1’i kadınlar tarafından satın alınırken, yüzde 2.1’nin kadın ve erkekler tarafından ortaklaşa satın alındığını görüyoruz. Birkaç yıldır bu istatistikler birbirine yakın olsa da geçmiş yıllarda aradaki fark çok daha derindi. Kadınlarımızın konut sahibi olmaları onları sosyal hayatta daha güçlü kılıyor ve bizi de çok mutlu ediyor.”


 


Geri Dön