29 / 03 / 2024

Erhan Boysanoğlu: 2015 yılı konut sektörü için zor bir dönem!

Erhan Boysanoğlu: 2015 yılı konut sektörü için zor bir dönem!

Kuruluşundan beri çok ortaklı bir yapıya sahip olan Mesa'nın yönetim yapısı değişti. Yönetiminin daha aktif bir yapı kazandığını belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, "2015 yılı konut sektörü için zor bir dönem " dedi.



Türkiye konut sektörünün köklü firmalarından Mesa,  Ankara  ve İstanbul'da çok sayıda projeye imza attı. Şirketin yönetim yapısında kısa bir süre önce değişim yaşandı. Holdingin ileriye dönük hedefleri doğrultusunda yapılan hisse satışlarıyla Mesa yönetimi daha dinamik ve aktif bir yapı kazandı. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, "Bu dönemlerde çok ortaklı sistemlerin sürdürülebilmesi için yeni bir itici güce ihtiyaç duyuldu. Hareket için değişim şarttı. Benim dışımdaki bütün yönetim, hisselerini sattı. Satma zorunluluğu kesinlikle olmamasına karşın söylenen rakam herkesi memnun etti. Sonuç olarak bir değişim yaşadık, ama yönetimi sırtlayan ekip aynen duruyor" diyor. 


Bir süre önce şirket yönetiminde hisse devirleri oldu. Yeni yönetim şeklinizden biraz bahsedebilir misiniz? 

Kuruluşumuzdan itibaren çok ortaklı bir şirkettik. Mesa, 1969 yılında sekiz ortaklı bir gruptu. Ben sistemin içine 1970 yılına girdim. Mesa'nın yürümesinde ağırlıklı olarak altı ortak, bunun yanı sıra 16 küçük ortak daha vardı. Sonra çocuklar da işin içine girince ortak sayısı 45-46'yı buldu. Bu yüzden yönetilmesi güç olmaya başladı. Yönetimdeki arkadaşların da tamamı, bu sistemin artık değişmesi gerektiği konusunda hem fikirdi. Bu dönemlerde çok ortaklı sistemlerin sürdürülebilmesi için yeni bir itici güce ihtiyaç duyuldu. Hareket için değişim şarttı. Benim dışımdaki bütün yönetim, hisselerini sattı. Satma zorunluluğu kesinlikle olmamasına karşın söylenen rakam herkesi memnun etti. Sonuç olarak bir değişim yaşadık, ama yönetimi sırtlayan ekip aynen duruyor. 


Yeni görev dağılımı nasıl? 

Yeni genel müdürümüz Enver Ünver oldu. Bu görevde son olarak Can Aynagöz vardı. Can bey, 30 yıla yakın bir süredir şirketin içinde olan bir isim ve bundan sonra da yine bizimle birlikte çalışmaya devam edecek. Ben şirketin yönetim kurulu başkanlığına devam ediyorum. Bu konuda yıllardır oluşan bir tecrübe var. Fakat mevcut ekibi bir kademe daha atlatmalıyım ki, ben de zamanı geldiğinde kenara çekilebileyim. 


2015 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye açısından zor bir süreçten geçiyoruz. Böyle dönemlerde insanların en kolay vazgeçtiği şey konut almaktır. Tedbir amacıyla nakitte kalmayı tercih ettiğinde, doğal olarak sosyal yaşamın en büyük satınalması konumundaki konut almayı öteleyebiliyor. Arz tarafında bu tip krizlerden en az etkilenenler ise doğru lokasyon ve marka adına sahip olan firmalardır. Markası doğru ve güvenilir olmayan gruplarda alım düşer. Bizim Mesa olarak projelerimiz iyi yerlerde. Mesa'nın da 50 yıla yakın zamanda oluşturduğu, kalite ve güven ile anılan bir markası var. Bu dönem bu şekilde sürerse, biz de belli oranda herkesle beraber sıkıntı çekeceğiz, ama geçmiş tecrübelerimizden de yola çıkarak, diğerlerinden daha iyi olacağımızı öngörüyoruz. 


Devam eden ve yeni başlayacağınız yatınmlar hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Ankara Yaşamkent'teki Park Mozaik ve Gaziosmanpaşa'daki MESA Koza 66 devam ediyor. Bir ortakla beraber Eryaman'da Göksu Gölü'nün etrafına 100 dönümlük bir arsa satın aldık. Yakın zamanda ona da başlayacağız. İstanbul'da Nurol'la beraber 1 milyon Projeler İstanbul ağırlıklı olacak Boysanoğlu, yakın dönem hedeflerini ise şöyle sıralıyor: "Yakın dönemde Ankara'da belli bir rutinde konut yapmayı sürdürmek istiyoruz. Ama projelerimiz istanbul ağırlıklı olacak. Yurtdışında da konut geliştirmeye devam edeceğiz. Bodrum'da Yalıkavak Marina ve yeni yapılan birkaç siteden biz de faydalanmak istiyoruz. 


İzmir Urla'da da bir projeye başlayacağız. metrekare alanımız vardı. Ekim'de inşaata başlamak istiyoruz. 750 villadan oluşacak bir proje olacak bu. Kartal'da ağırlıklı olarak kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Bunlar tam sahilin önünde çok güzel bir konumda. İstanbul'da sürdürdüğümüz Çamlıca projesinin iskanını aldık, binaları bitirdik. Çamlıca'da Mesa'da satışta sadece 14-16 civarında evimiz kaldı. Onun dışında Tema İstanbul'da, 3 bin 531 konuttan, satılacak sadece 450 civarında konutumuz kaldı. 2016 Mayıs'a kadar bu evleri de satmış oluruz diye düşünüyorum. Temalı Eğlence Parkı projemiz olan Tema World başlayacak. Bahçeşehir'i ilk kuran Mesa & Nurol Bahçeşehir Evleri projemizin devamı niteliğinde arsalarımıza da başlama kararı verdik. 


Üç iddialı projeniz daha olduğunu biliyoruz... 

Evet. İkisi arsa satın alma bazında, biri de kat karşılığı olarak gelişiyor. Biri Kemerburgaz'da golf alanlarına yakın 100 dönüm arsa üzerinde. Burada yatay bir proje geliştireceğiz. Maslak'ta ateş tuğlası diye bilinen bir fabrika var. Buranın satın alma süreci tamamlandı, imar işlemleri sürüyor. Burada projeye başlamamız minimum bir buçuk yıl sürer. Üçüncü olarak ise Bodrum'da Mandarin'den iki koy sonra yapılacak iki otel ve konut projeleri var.

 

Yurtdışı yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz? 

Yurtdışında Polonya'da 330 konutluk yeni bir projeye başladık. Varşova Havalimanı'nın yanındaki bir oteli ve AVM'yi satın almak üzere harekete geçtik. Ayrıca Krakovv'da bir otel alacağız. Krakovv, Polonya'nın en turistik yeri. Avrupa'nın en güzel eski şehir merkezlerinden birine sahip. Burası İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmayan kentlerden biri. Yurtdışında öncelikle burayı desteklemeye odaklandık. 


İnşaat dışında farklı sektörlere girmeyi düşünüyor musunuz? 

Bizim kalıp fabrikamız var. Tünel kalıp sistemlerinde uluslararası alanda hem teknoloji hem de pazar payı olarak öncülük ediyoruz. Yurtdışında 35 ülkeye satış yapıyoruz. Hem konut projeleri için hem de farklı ve özellikli tesisler için özel çözümler geliştiriyoruz. Örneğin Tema İstanbul'da olduğu gibi bir projeye, işletmek üzere AVM veya eğlence alanlarını dahil ediyoruz. Ama başka bir noktaya gidelim, sadece bir AVM ya da otel veya eğlence alanı yapalım, işletelim gibi bir düşüncemiz yok. 


2015 ciro hedefiniz nedir? 

İlk başta 2015'te ciro hedefimiz 1.5 milyar TL'nin üstüydü. Ama güncel tablo ve mevcut gelişmelerle 1.3-1.4 milyarlık bir ciroyu yakalayabileceğimiz görülüyor. 


Ekonomist


Haber Star Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


Yaklaşık 3.5 milyar TL civarında toplam bir değere ulaşan projelere imza atan Mesa, 2016 yılında birçok projeye imza atmayı planlıyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, yeni yıldaki projeleri arasında; Büyükçekmece Sırtköy'de az katlı müstakil bahçeli evlerden oluşacak konut projesi, Ankara Eryaman'da 1.150 konuttan oluşacak projeleri hayata geçireceklerini söyleyerek "Yine 2016'da başlayacağımız projeler arasında; Bodrum'da yaklaşık 220 bin metrekarelik arazide çok özel villa projeleri ile butik bir otel yer alıyor. Aynca Maslak, Nişantaşı, Fulya ve çeşitli noktalarda da yeni ve bölgelerine değer katacak güzide projelere de yine 2016 yılında imza atmayı arzuluyoruz" dedi. 


Boysanoğlu, yaşanan tüm ekonomik, politik hareketliliğe ve olumsuzluklara karşın 1.500'ü aşan konut satışı ve diğer taahhüt işleriyle birlikte 2015 yılında 1.6 milyar TL'nin üstünde ciro ile kapatacaklarını söyledi. 


Star İnşaat Dekorasyon



Geri Dön