20 / 04 / 2024

2018'de konut satışlarında artış yaşanması bekleniyor!

2018'de konut satışlarında artış yaşanması bekleniyor!

Reva Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Yusuf Boz, 2018'de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre konut satışlarında artış yaşanacağını beklediklerini söyledi..



Türkiye’de 2017 yılı içerisinde satılan konut sayısı belli oldu. 2016 yılı baz aldığımız da yüzde 5,1 artış yaşanan 2017'de 1 milyon 409 bin 314 konut satışı gerçekleşti.

 

Yıl sonuna doğru Reva Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Yusuf Boz'un yaptığı yıl değerlendirmesi sonuçlarını verdi. 

 

Boz, 2017 yılında satışların iyi gittiğini, belli dönemlerde duraklama olsa da artışların yaşanacağını belirtmişti. 

 

2017 değerlendirmelerinde yapmış olduğu doğru tahminlerinden sonra Reva Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Yusuf Boz ile yeni yılla beraber gayrimenkul sektörünü değerlendirdik. Konut satışları 2017’de geçen yıla oranla iyi bir artış sergiledi. İstanbul’da 238 bin 383 konut, Ankara’da 150 bin 561 konut, İzmir’de 84 bin 184 konut satışı gerçekleşti. 

 

Boz “2017 yılında konut satışlarında hem yerli hem yabancı müşteriler yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehirler yine beklediğimiz gibi konut satışlarının en fazla yaşandığı yerler oldu. 2018 ile beraber kış döneminde mevsimsellik bir duraksama yaşanmasını bekliyoruz. Fakat tahminlerimiz doğrultusunda bahar ayında 2017’nin aynı dönemine göre konut satışlarında artış yaşanacağını bekliyoruz” dedi.

 

Gayrimenkul sektöründe kış döneminde konut satışlarında durağanlık yaşandı. TÜİK 2017 Aralık ayının sonuçları açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 azalarak 132.972 oldu. Boz, yıl sonunda dünya üzerinde yaşanan ekonomik krizin etkilerini gayrimenkul sektöründe de yaşanacağını söylemişti. Fakat gelecek dönemler için yıl sonunda yapmış olduğu değerlendirmeyi tekrarladı. “Avrupa ve Amerika’da yaşanan sıkıntılar, özellikle Kudüs olayı ile birlikte Arap yatırımcılar sermayelerini güvenilir ve kendilerine yakın bir ülke arayışına girdiler. Bunun sonucunda Türkiye’yi seçtiler ve yatırımlarını burada yapmaya başladılar” dedi. TÜİK sonuçlarına baktığımız da yabancı müşteriye satışların arttığını görmekteyiz. TÜİK verilerine göre 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22,2 oranında artış yaşandı.  En çok satış Irak vatandaşlarına yapılırken sırasıyla Suudi Arabistan, Kuveyt ve Afganistan Irak’ı takip etti.

 

Reva Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Yusuf Boz, 2018 yılının geçtiğimiz yıla göre daha iyi olmasını, ülkemizin bulunduğu durumdan daha iyi yerlere gelmesini temenni etti. Ayrıca, yabancıların ülkemize ilgilerin artarak devam ettiğini, özellikle Katar’da yapılan fuarın Türkiye-Arap dünyasındaki ilişkilerin artmasına sebep olduğunu söyledi.

 


Geri Dön