25 / 04 / 2024

Konut satışlarında rekor yaşanabilir!

Konut satışlarında rekor yaşanabilir!

Kamu bankalarının konut kredi faizlerini tarihin en düşük seviyesine çekmesiyle koronavirüs salgının izlerini yılın ikinci yarısında hızla silebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, "Konut satışlarında rekor yaşanabilir" diyor...



Ekonominin önemli sac ayaklarından olan inşaat sektörünün, kamu bankalarının konut kredi faizlerini tarihin en düşük seviyesine çekmesiyle koronavirüs salgının izlerini yılın ikinci yarısında hızla silebileceği ifade ediliyor. 

İnşaat sektörü, yoğun iş gücü kullanımı, yüzlerce çeşit mal ve hizmet üretimiyle doğrudan ya da dolaylı bağlantılı olması sebebiyle ekonominin önemli yapı taşları yer almasıyla, sektörün gelişimi altyapı projeleri vasıtasıyla kalkınmanın da göstergelerinden olarak görülüyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; farklı alt sektörleri hızlıca harekete geçirebilme özelliğiyle ekonominin lokomotiflerinden olan inşaat sektörü, ulusal ve uluslararası alanda önemli tecrübeye sahipken, geniş faaliyet alanıyla da toplumun her kesimine ulaşıyor.

Son 5 senede hain darbe girişimi, spekülatif döviz atakları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye olumsuz etkileri her alanda olduğu gibi inşaat sektörünü de etkiledi. 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası ekonomide çarkların dönmesi ve inşaat sektörünün canlılığını koruması için Emlak Konut GYO, 1 Ağustos 2016'da "tarihi" kampanyayı hayata geçirmişti. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de üyeleriyle birlikte bu sürece destek oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bankalara, konut kredilerinde yıllık faiz oranlarını yüzde 9'a çekmeleri çağrısında bulunurken, kamu bankaları ve özel bankalar bu çağrıya destek vererek konut kredi faizlerini aylık yüzde 1'in altına çekti. 

Ocak-Temmuz 2016 döneminde ipotekli konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15'e yakın düşüş yaşandı. 2016'da 7 ay üst üste gerileyen ipotekli konut satışları, Ağustos 2016'da gerçekleşen faiz indirimleri ve şirketlerin kampanyaları sayesinde 10 ay boyunca arttı. Faiz indirimi öncesi aylık bazda yüzde 10-30 arasında düşen ipotekli konut satışları, faiz indirimleri sonrası yüzde 15-70 arasında artış gösterdi. 

İpotekli konut satışı Ocak-Temmuz 2016'da 224 bin 840 iken, faiz indirimleri ve kampanyalar sayesinde 2017'nin aynı döneminde yüzde 26,3'lük artışla 283 bin 950'ye ulaştı. 2016'da faiz indirimi öncesinde 150 milyar TL seviyesinde olan konut kredi stoku, 1 yıl sonra 30 milyar TL artarak 180 milyar TL'nin üzerine ulaştı. 

- Faiz indirimi ve vade uzatımı satışlara yansıdı

Kamu bankaları, 2018'in Mayıs ayında konut kredi faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürmesiyle Haziran 2018'de ipotekli konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış yaşandı. Fakat döviz kurlarındaki sert yükselişin gecikmeli etkileri inşaat sektöründe de görüldü. 

İnşaat sektöründe ipotekli konut satışlarında 2018'in üçünü çeyreğinden başlayan düşüş, 2019'un Ağustos ayına kadar devam etti. Ekonomi yönetiminin yeniden dengelenme stratejisi ve proaktif yaklaşımlarla ekonomide olumlu gelişmeler yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz 2019'da politika faizini 425 baz puan düşürerek yüzde 19,75'e çekmesinden sonra, kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesi ve kredi vadesini 15 yıla çıkarılması, inşaat sektörünü canlandırdı. 

İpotekli konut satışlarında, Ağustos 2019'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 168 artış yaşandı. Yılın geri kalan aylarında da ipotekli konut satışlarında sert yükselişler yaşandı. Ağustos-Aralık 2018 döneminde 44 bin 610 adet ipotekli konut satışı gerçekleşirken hem faiz indirimleri hem de vade uzamasıyla satışlar 2019'un aynı döneminde yüzde 430 artışla 236 bin 559 oldu.

Faizlerdeki düşüşle beraber vatandaşlar, ertelediklerini konut taleplerini hızla devreye soktu. Böylece bankaların konut kredi stoku, 10 aylık süreçte 30 milyar TL'ninüzerinde artarak 201,8 milyar TL'ye ulaştı. 

- Tarihin en düşük konut kredi faiz oranı görüldü

Bu yıla gelindiğinde Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, küresel ekonomilerde ciddi daralmalar yaşanmasına sebep oldu. Bu süreçte inşaat, eve kapanan tüketicilerin azalan konut talebi, likidite yetersizliği, yeni projelerin iptali ya da ertelenmesi ve şantiyelerin kapanması sebebiyle en çok sarsılan sektörlerdendi.

Tüm bu sebepler, yıla güçlü başlayan sektörün yeniden daralmasına sebep oldu. Türkiye'de ipotekli konut satışlarında bu yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarında geçen yılın aynı dönemlerine göre sırasıyla yüzde 546, yüzde 392 ve yüzde 90 artış yaşandı. Koronavirüs salgınının etkilerinin hissedilmeye başladığı Nisan ayında ise ipotekli konut satışı 2019'un aynı ayına kıyasla yüzde 25 düştü. 

Kamu bankalarının normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması amacıyla vatandaşların finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda karşılayabilmesi için yeni kredi paketlerini Haziran başında hayata geçirdi.

Böylece konut kredi faizleri aylık yüzde 0,64 ile tarihin en düşük seviyesine geldi. Bu karardan sonra kamu katılım finans kurumları konut finansman oranını yüzde 0,64'e düşürürken, özel bankalar da konut kredilerinde indirime gitti. 

Kampanyanın ilk 2 gününde 15 binin üzerinde başvuru yapılırken, uzmanlar Mayıs ayında da daralmanın görülebileceğini, ancak ikinci yarıda ipotekli konut satışlarında hızlı artışların yaşanabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar, Emlak Konut GYO'nun kampanyası ve diğer gayrimenkul şirketlerinin de sürece destek vermesiyle inşaat sektörünün salgının olumsuz etkilerini hızla aşacağını dile getiriyor. 

Konut satışlarında ilk çeyrekte yaşanan hızlı yükselişlerin, yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde de yaşanabileceğini ifade eden uzmanlar, özellikle faizlerdeki düşüşün ertelenmiş talebi canlandıracağına vurgu yapıyor.

Uzmanlar ayrıca, ipotekli konut satışlarında yılın ikinci yarısında rekor seviyelerin tarihin en düşük faiz oranlarıyla birlikte yakalanabileceğine dikkat çekti. 

Konut kredisi faizlerindeki indirim ülke ekonomisini olumlu etkileyecek!

Normalleşme sürecinin konut sektörüne etkisi!


Geri Dön