26 / 04 / 2024

Konut satışlarında rekor üstüne rekor!

Konut satışlarında rekor üstüne rekor!

2018 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artarak 146 bin 536 oldu. Bu rakamlar şimdiye kadar konut satışlarında rekor olarak tarihe geçti...



TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,2, bir önceki aya göre yüzde 15,1 oranında artarak 146 bin 536 oldu. Bu rakamlar şimdiye kadar konut satışlarında rekor olarak tarihe geçti. Bir diğer rekor ise 6 bin 327 adetle yabancılara yapılan satışlarda yaşandı. 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, toplam satış rakamının ise 2.087.935 adet olduğunu söyledi. Özelmacıklı, "İpotekli satışların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,1 oranında azalış göstermesin rağmen satışların artması gayrimenkul sektörüne duyulan güveni gösteriyor. Geçen yılın ilk on ayında 401 bin 820 olan ipotekli konut satışı, bu senenin ilk on ayında sadece 264 bin 348 adet olarak gerçekleşti" şunları söyledi. 

Satışların Arttığı İl ve İlçeler

Özelmacıklı, son bir ayda özellikle bazı il ve ilçelerdeki satış artışlarına da dikkat çekti. Özelmacıklı sözlerine şöyle devam etti; "Konut satışları üç büyük şehirden İstanbul’da %34, İzmir’de yüzde 19 ve Ankara’da %18 arttı. İstanbul’da artışlar en çok Sarıyer, Sancaktepe, Ataşehir, Fatih, Kartal, Başakşehir ve Bakırköy’de gerçekleşti. İzmir’de Karabağlar ve Bornova öne çıkarken, Ankara’da Çankaya, Sincan ve Altındağ ilçelerinde arttı. İller düzeyinde ise artışlar sırasıyla Şırnak’ta yüzde 327, Tokat’ta yüzde 45, Erzincan’da yüzde 42, Bolu’da yüzde 38, Van’da yüzde 37 ve Kastamonu’da yüzde 36 artış gösterdi"

Yabancılara Satış Büyük Bir Fırsat

Özelmacıklı, geçen yılın ilk on ayına göre yabancılara satışın yaklaşık yüzde 70 artış gösterdiğini ve 30 bin 431 adet olduğunu söyledi ve şöyle devam etti; "Türkiye geneli toplam yabancı mülkiyet sayısı 629 bin 585 adete ulaştı. Ülkeler sıralamasında da özellikle Irak yabancılara satışın yüzde 20’sinin yapıldığı ülke olarak ilk sırada yer aldı. Yabancılara satışta Irak sonrasında ise İran, Suudi Arabistan ve Kuveyt yer alıyor"

Rekoru Getiren Nedenler

Rekoru getiren nedenlerin birden fazla etkene bağlı olduğunu ifade eden Özelmacıklı "Özellikle KDV ve tapu harcı indirimlerinin avantajı ile 31 Ekim tarihine bağlı olarak önceden sözleşmeli yapılan satış işlemleri tapu da işlem gördü. Ayrıca yabancılara vatandaşlık hakkı tanıyan düzenleme de yapılan değişiklik etkisini gösterdi. Bunun yanı sıra dövizdeki artışı da değerlendirmek isteyen yatırımcılar fırsat niteliğindeki gayrimenkulleri değerlendirdi" şeklinde değerlendirmede bulundu. 

 

2018 Ekim'de 146 bin 536 konut satıldı!
 


Geri Dön