26 / 04 / 2024

2020'de daha az tapu harcı ödeyeceksiniz!

2020'de daha az tapu harcı ödeyeceksiniz!

2020 yılı için tapu harcı gerçek beyanı ve tapuda ekspertiz zorunluluğu kanunu iptal edildi. Tapu harcı değişikliğinin iptal edilmesiyle vatandaşlar 8-10 kat daha az tapu harcı ödeyecek.  



Gayrimenkul alıcı ve satıcıları için müjdeli haber geldi. 2020 yılı için tapu harcı gerçek beyanı ve tapuda ekspertiz zorunluluğu kanunu iptal edildi.

Kanun değişikliği iptal edildi

Emlak alım satımlarında alıcı ve satıcının beyanı yerine tapu satışı için ekspertiz tarafından belirlenen gerçek değer beyanı hakkında kanun değişikliği iptal edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu oturumunda yapılan görüşmelerde tapu harcı için değişiklik öngören 30 ve 31. maddeler kanun teklifi metni çıkarıldı.

10 kat daha az tapu harcı

Tapu harcı değişikliğinin iptal edilmesiyle vatandaşlar 8-10 kat daha az tapu harcı ödeyecek.  

Mevcut düzenleme kapsamında taşınmaz alım ve satımlarında alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olmak üzere evin satış bedeli üzerinden toplam yüzde 4 oranında tapu harcı alınıyor. İktidar gayrimenkul satışlarını artırmak amacıyla bu seneye özel tapu harcını yüzde 3'e çekmişti.

Gerçek değer esas

Yıl başından itibaren tekrar yüzde 4'lük oranlar uygulanmaya devam edilecek. Mevcut sistemde ise satış bedeli olarak satıcının beyan ettiği değer esas alınıyor. Beyan edilen değer ise genel olarak gerçek değerinin çok altında oluyor. Kimi zaman beyan edilen değer gerçek değerinin 8 hatta 10'da 1'ine kadar inmiş oluyor.

Tapu harcı düzenlemesi iptal edildi!

10 soruda konut fiyatında yeni dönem!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön