19 / 03 / 2024

Tapu harcı düzenlemesi iptal edildi!

Tapu harcı düzenlemesi iptal edildi!

Taşınmaz alım satımlarında beyan edilen değer yerine devletin ve özel şirketlerin belirleyeceği ‘gerçek’ değer üzerinden tapu harcı ödenmesini öngören düzenleme iptal edildi. 



AKP'li milletvekillerinin hazırladığı ve içerisinde konaklama vergilerinin de bulundığu yasa teklifindeki tapu harcı maddesi iktidar ve muhalefet milletvekillerinin verdiği önergelerle Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda metinden çıkarıldı.

8-10 KAT DAHA FAZLA ÖDEYECEKLERDİ

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, bu madde yasalaşmış olsaydı konutunu satanlar, ev alanlar şimdikinden 8-10 kat daha fazla tapu harcı ödeyecek, üstelik evlerin değerini tespit eden özel şirketlere de 500-600 lira para ödemek zorunda kalacaktı. Ayrıca bunun dışında belediyeler de gerçek değer üzerinden Emlak Vergisi alacaklardı.

Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde, kamuoyunda büyük tartışma ve endişe yaratan tapu harçlarıyla ilgili 30 ve 31'inci maddeler teklif metninden tamamen çıkarıldı.

 

Tapu harcı düzenlemesi iptal edildi!

HAMZAÇEBİ: YASALAŞIRSA İLK SEÇİMDE BARAJ ALTI

Bu maddeler teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında da yoğun eleştiri almış ve CHP'li Akif Hamzaçebi AKP milletvekillerine, “Herhalde bu maddeleri AKP'nin içindeki gizli CHP'liler koydu! Eğer bu maddeleri yasalaştırırsanız daha önceki siyasi partilerin yaşadığı gibi siz de ilk seçimde baraj altında kalırsınız” uyarısını yapmıştı.

ÇOĞU ZAMAN BEYAN EDİLEN GERÇEĞİN ALTINDA

Mevcut düzenlemeye göre taşınmaz alım ve satımlarında alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olmak üzere evin satış bedeli üzerinden toplam yüzde 4 oranında tapu harcı alınıyor. İktidar gayrimenkul satışlarını artırmak amacıyla bu seneye özel tapu harcını yüzde 3'e çekmişti.

Yıl başından itibaren tekrar yüzde 4'lük oranlar uygulanmaya devam edilecek. Mevcut sistemde ise satış bedeli olarak satıcının beyan ettiği değer esas alınıyor. Beyan edilen değer ise genel olarak gerçek değerinin çok altında oluyor. Kimi zaman beyan edilen değer gerçek değerinin 8 hatta 10'da 1'ine kadar inmiş oluyor.


HARÇ GELİRİ

AKP yönetimi, gayrimenkul satışlarından daha fazla harç geliri elde edebilmek amacıyla beyan yerine ‘gerçek değer' sistemini hayata sokacak yasa teklifini hazırladı. Gerçek değerin tespiti ise hem devlet hem de özel kişi ve şirketler tarafından gerçekleştirilecek, konutunu satanlar satışa çıkmadan önce bu şirketlere 500-600 lira civarında para ödeyip değer tespit yaptıracaktı.

Eğer bu maddeler yasalaşmış olsaydı, konut ve arsasını satanlar ile gayrimenkul alanlar 8-10 kata varan tutarlarda daha fazla tapu harcı ödemek zorunda kalacakltı. Uygulama bazı şehir ve ilçelerde hayata geçerken bazı şehir ve ilçelerde 3 veya 4 sene sonra başlayacak dolayısıyla tapu harcında birbirinden farklı iki ayrı yöntem devrede olacaktı.

BELEDİYELERİ DE İLGİLENDİRİYOR

Ayrıca belediyeler emlak vergilerinde doğal olarak tapu harcına esas değerleri devreye alacak, bu da konutu ve arsası olan insanların her yıl çok daha fazla Emlak Vergisi ödemesine yol açacaktı. CHP milletvekilleri, maddelerin teklif metninden çıkarılması için verdiği önergenin gerekçesinde bu yanlışlara dikkat çekerken aynı zamanda emlak değerlerinin özel şirketlere yaptırılmasının Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

 

Tapu harcı geliri 10 ayda 7,3 milyar TL'yi aştı!


Geri Dön