18 / 04 / 2024

Tapu harcı düşecek mi 2017?

Tapu harcı düşecek mi 2017?

Gayrimenkullerin tapu devir işlemi için tahsil edilen tapu harçları ile ilgili yeni düzenleme yapıldı. Peki, tapu harcı düşecek mi, artacak mı?



Taşınmaz malların devir işlemlerinde tahsil edilen tapu harçları ile ilgili yeni düzenleme yapıldı. Geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edilen yeni düzenleme ile tapu harcı oranlarında da yeni uygulamaya geçildi. 


Peki, yeni düzenleme ile tapu harçları değişti mi? Tapu harcı düşecek mi 2017? Tapu harcı artacak mı 2017?


Henüz tapu harcı oranında bir değişiklik yapılmadı. Ancak yeni düzenleme gereğince tapu harcı oranının değiştirilme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verildi.


Mevcut uygulamada tüm gayrimenkullerden satış değeri üzerinden tek bir oran olan binde 20 (yüzde 2) tahsil ediliyorken, Bakanlar Kurulu'nun alacağı karar ile bu oran çeşitlendirilebilecek.


Bakanlar Kurulu kendisine verilen yetki ile tapu harcını gayrimenkullere göre farklı oranlarda belirleyebilecek. 


Maliye Bakanı Ağbal yeni tapu harç oranları hakkında, “Mesela, gayrimenkulün konut veya iş yeri olmasına bağlı olarak yüzde 2 olan vergi oranını farklılaştırabileceğiz. Gayrimenkul sertifikası karşılığı, gayrimenkul edinimi bakımından vergi oranını farklılaştırma yetkisi alıyoruz. Gayrimenkulün sınıfı, lüks olup olmadığına, büyüklüğüne, bulunduğu yere vergi değerine göre farklı oranlar belirleme yetkisi alıyoruz. Burada bütün bu parametreleri ayrı ayrı ya da tamamını birlikte değerlendirebiliriz” dedi.


Mevcut tapu harcı oranı: Alıcı ve satıcı üzerinden ayrı ayrı binde 20.

Mevcut tapu döner sermaye bedeli: 90,50 TL.


Tapu şerhi harcı 2017!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön