28 / 03 / 2024

Tapu harcı peşin mi ödenir?

Tapu harcı peşin mi ödenir?

Tapuda yapılacak taşınmaz devri taraflar arasında bir bedel karşılığında yapılabileceği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Ancak iki işlemde de harç ödeniyor. Peki, tapu harcı peşin mi ödenir?



Tapu harcı peşin mi ödenir?

Taşınmaz malların tapu devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Devir taraflar arasında bir bedel karşılığında yapılabileceği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor.


Devirin, bir bedel karşılığında yani "satış" usulü ile yapılması halinde binde 20 oranında satış bedeli üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.


Devir işleminin bedelsiz olarak yani "hibe" usulü ile yapılması halinde ise binde 69,31 oranında taşınmazın değeri üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.


Ayrıca, tapuda döner sermaye ücretlerinin ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harcı peşin mi ödenir? 


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.

 

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.



Tapu alım satım masrafları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön