25 / 04 / 2024

Satın alınan hazine taşınmazlarının bedeli peşin mi ödenir?

Satın alınan hazine taşınmazlarının bedeli peşin mi ödenir?

Satışa konu olan hazineye ait taşınmaz mallar için, idarece bedel takdir edilir veya ettiriliyor. Taşınmazın bedeli tespit komisyonunca karara bağlanıyor. Peki, satın alınan hazine taşınmazlarının bedeli peşin mi ödenir?



Satın alınan hazine taşınmazlarının bedeli peşin mi ödenir?

Satışa konu olan hazineye ait taşınmaz mallar için, idarece bedel takdir edilir veya ettiriliyor. Taşınmazın bedeli tespit komisyonunca karara bağlanıyor.


Satışta; bedel tespit ve takdirinde, taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurularak, gerektiğinde bedel veya bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar, ilgili kuruluş veya bilirkişilerden de araştırılarak (taşınmazın imar durumu, bina ve inşaat sahası büyüklüğü, işyerlerine, meskun yerlere yakınlığı ve ulaştırma durumu, belediye hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, bitki örtüsü, toprak cinsi ve yapısı vb. itibariyle en iyi kullanım alternatiflerinin göz önünde bulundurularak emsal satışlar da dikkate alınmak suretiyle), emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinden az olmamak üzere  rayiç bedel esas alınarak taşınmazın kıymet takdiri yapılıyor. Peki, satın alınan hazine taşınmazlarının bedeli peşin mi ödenir?


Satın alınan hazine taşınmazlarının bedeli nasıl ödenir?

Taşınmazların satış bedeli, ihale kararının veya satışın uygun görüldüğünün bildirilmesini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde peşin veya taksitle ödenebiliyor.


Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde; bedelin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda, eşit taksitlerle ve üçer aylık dilimler halinde kanunî faizi ile birlikte tahsil ediliyor. Bedelin taksitle ödenmesi halinde idare ile alıcı arasında "Taksitli Satış Sözleşmesi" düzenlenmekte ve sözleşmenin bir örneği alıcıya veriliyor.


Taksitlendirme..

Satış tutarı belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde 5.000,00 TL, bu sınırlar dışında ise 1.000,00 TL sini geçtiği takdirde, alıcının belirteceği tarihler de dikkate alınarak taksitlendirme yapılabiliyor.


Hazine taşınmazlarının satışı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön