26 / 04 / 2024

Kira bedeli peşin mi ödenir?

Kira bedeli peşin mi ödenir?

Taşınmaz kiralamalarında kiracıların sözleşmede belirlenen tarihte, belirlenen miktarda ödeme yapmaları gerekiyor. Peki kira ödemelerinin nasıl yapılması gerekiyor? Kira bedeli peşin mi ödenir?İşte kira ödemeleri..



Kira bedeli peşin mi ödenir?

Kiracılık hukuku gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kiracının sözleşmede belirledikteri tarihte, belirlenen miktarda ödeme yapmaları gerekiyor.


Kimi kira sözleşmelerinde gelecek ay veya gelecek yıllara ait kira bedeli de ödeniyor. Peki, kira bedeli peşin mi ödenir? Kira bedeli ödemeleri nasıl yapılır?


29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince 500 TL ve üzeri mesken kiralamalarından elde edilen gelirin banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor.


Peşin kiralarda kira gelir vergisi..

Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir.


Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarıüzerinden % 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadırlar.


Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutulacaktır.



Kira hesabı nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön