26 / 04 / 2024

Kira bedeli düşükse vergi ödenir mi?

Kira bedeli düşükse vergi ödenir mi?

Konut ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, kira bedeli düşükse vergi ödenir mi?



Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için kira gelir vergisi ödeniyor. Kirayı istisna sınırından yüksek kira gelirine sahip kimseler ödüyor. 2018 yılı için belirlenen istisna sınırları ise şu şekilde: mesken kira istisna sınırı 3 bin 900 TL, işyeri kira istisna sınırı 30 bin TL.

Bu sınırın üstündeki gelirler için öncelikle beyanname verilerek vergi ödemesi yapılıyor. Altındaki gelirler için ise vergi beyanname ve ödeme işlemi yapılmıyor.

Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması..


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli”
esas alınıyor.

● Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,
● Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacaktır.

Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir.

Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’idir.

Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’udur.

Örnek: Mükellef (A), 2017 yılında emlak vergisi değeri 300.000 TL olan bir apartman dairesini bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmıştır. Bu durumda, mükellefin kira geliri elde etmediği halde, emsal kira bedeli
hesaplaması ve bulunacak tutar kadar kira geliri elde etmiş sayılması gerekmektedir.

Emsal Kira Bedeli: 300 bin x yüzde 5 = 15 bin  TL olacaktır. Bu tutar, beyan edilmesi gereken gelir olarak dikkate alınacaktır.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön