19 / 04 / 2024

Ev kirası peşin mi ödenir?

Ev kirası peşin mi ödenir?

İşyeri ve ev kiralamalarında kiracı eve taşınırken bazı masrafları ödemek zorunda oluyor. Kiracının bazı abonelikleri üzerine alması, depozito bedelini ve kira bedelini ödemesi gerekiyor. Peki, ev kirası peşin mi ödenir?



Ev kirası peşin mi ödenir?

İşyeri ve ev kiralamalarında kiracı eve taşınırken bazı masrafları ödemek zorunda oluyor. Kiracının bazı abonelikleri üzerine alması, depozito bedelini ve kira bedelini ödemesi gerekiyor.


Peki, eve taşınırlen ilk ayın ev kirası peşin mi ödenir? Kira sürecinde ödenen ev kirası oturulan ayın kirası mı yoksa oturulacak ayın kirası mı oluyor.


Kira sözleşmelerinde ödeme aksi belirtilmedikçe öncelikle hak ediş ve sonrasında ödeme şeklinde oluyor. Buna göre öncelikle evde oturmayı hak etmek için kira parası ödeniyor. Bu neden ile eve girerken oturmanın planladığı ayın kirasını ödeniyor.


Taraflar arasında yapılan anlamaya göre kiranın tamamı peşin ödenebileceği gibi, birkaç ayın kira bedeli de peşin olarak ödenebiliyor.


Ancak ödemelerin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor. Mesken kira ödemelerinde sınır 500 TL olarak belirleniyor. Bu sınırın üstünde aylık kira bedeli olması halinde ödeme banka aracılığı ile yapılıyor.


Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 


Aksi durumda 500 lira ve üstündeki konut kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 liradan az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. 



Ev kirası ödenmezse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön