27 / 04 / 2024

Mortgage mı, peşin mi?

Mortgage mı, peşin mi?

Ev almak isteyenleri sıkıntıya sokan faiz oranları ipotekli konut satışlarını düşürebilir. Ancak peşin parası olmayan vatandaş ev almak için yine konut kredisini seçiyor. Peşin parası olan da bütün parasını gayrimenkule yatırmak istemediği için kredi kullanıyor. Peki mortgage mı, peşin mi?



Hem yatırım hem oturum amaçlı olarak konut alınıyor. Elinde nakit parası olan hiç faize bulaşmadan ev sahibi olabiliyor. Nakit parası olmayan da mortgage kullanarak ev sahibi oluyor. Sadece kullandığı para karşılığında faiz ödemesi yapıyor. Peşin parayla mı yoksa mortgage ile ev almak arasında kalıyorsanız aşağıdaki maddeleri inceleyin. 

1- Mortgage başvurusu bankalara yapılıyor. Ancak bankalar her başvuruyu onaylamıyor. Örnegin, birçok banka kullanılabilir durumda mesken tipi konutlara mortgage verirken, arsa ve diğer taşınmaz mallara mortgage vermiyor. Kredi verirken düzenli gelir, temiz kredi özgeçmişi ve yüksek kredi notu gibi kriterlere bakılıyor.

2- Elinizde peşin paranız varsa eğer konut yatırımı yapmak mantıklı olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu elinizdeki nakit paraya ihtiyacınız var mı? Acil bir ihtiyaç ya da diğer bir nedenle nakit ihtiyacınız varsa ya da olacaksa, mortgage düşünebilirsiniz. 

3- Mortgage faiz oranları şu anda en düşük yüzde 1,35. Eğer nakit paranızı yatırım yaparak işlettiğinizde net olarak bu orandan fazla kazanabiliyorsanız mortgage almanız karlı olacaktır. Eğer nakit paranız repo v.s. gibi düşük gelirli bir hesapta yatacaksa mortgage alarak kaybedersiniz. 

4- Gayrimenkul alırken seçeneklerinizin ya yüzde 100 peşin ya da yüzde 100 mortgage olarak sınırlı olduğunu düşünmeyin. Elinizdeki nakitin hepsini gayrimenkule atırmak istemiyorsanız, mortgage alıp elinizdeki nakitin istediğiniz kadarini peşinat olarak kullanabilirsiniz. Ne kadar çok peşinat verirseniz, aylık ödemelerinizi ve ödeyeceğiniz faizi o kadar azaltabilirsiniz.

*Bu bilgiler Kredi Pazarı'ndan alınmıştır.


Mortgage sistemi nasıl işler?

En düşük konut kredi faizini hangi banka veriyor?


Geri Dön