25 / 04 / 2024

Tapu harcı taksitle ödenir mi?

Tapu harcı taksitle ödenir mi?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda belli oranlarda satış bedeli üzerinden harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harcı taksitle ödenir mi?



Tapu harcı taksitle ödenir mi?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların tapu işlemleri için taraflaron öncelikle tapu dairesinden randevu alması gerekiyor.


Tapu dairesindeki işlemler için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya tapu müdürlüğünün resmi internet sayfasından online başvuru yaparak randevu alınabiliyor.  


Randevu günü ve saatinde yapılan işlemlerin tamamlanması ve mülkiyetin devri için tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı gerçekleşen satış bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyor.


Örneğin, bir arsayı 50 bin TL'lik bedel ile almak istediğinizi düşünelim. Bu durumda, 1.000 TL bedelinde tapu harcı ödemeniz gerekiyor. Peki, tapu harcı taksitle ödenir mi?


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.

 

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


Tapu harcı gider yazılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön