26 / 04 / 2024

Emlak vergisi taksitle ödenir mi?

Emlak vergisi taksitle ödenir mi?

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmazın edinim tarihini takip eden sene başlıyor. Peki, emlak vergisi taksitle ödenir mi? Emlak vergisi ne zaman ödenir?



Emlak vergisi taksitle ödenir mi?

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmazın edinim tarihini takip eden sene başlıyor. Edinimin gerçekleştiği seneye ait emlak vergisi borcundan eski malik sorumlu oluyor.


Ancak emlak vergisi için öncelikle emlak vergisi beyanı verilmesi gerekiyor. Beyanın edinim tarihinin gerçekleştiği senenin sonuna kadar verilmesi gerekiyor.


Örneğin 2014 yılı içerisinde bir taşınmaz satın aldığınızı farz edelim. Buna göre, 31 Aralık 2014 tarihine kadar beyanname vermeniz gerekiyor. Vergi ödemeleriniz ise 2015 yılı itibarıyla başlıyor. Peki, emlak vergisi taksitle ödenir mi?


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Her sene verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; İkinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Buna göre 2014 yılı emlak vergi borçlarının ikinci taksit dönemi devam ediyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değerine ve türüne göre değişiyor. Emlak vergisi oranları ile taşınmazın değerinin hesaplanması ile vergi için ödenecek tutar bulunuyor.


Emlak vergisi oranları:

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Gayrimenkul emlak vergisi yapılandırma işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön