29 / 03 / 2024

2022 konutta üretim yılı olacak!

2022 konutta üretim yılı olacak!

2022 senesinin gelmesiyle sektörde hareketlilik olacağını söyleyen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, konut fiyatlarının artacağını dile getirdi.



Koronavirüs salgınında en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaatta maliyetler tavan yaptı. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 42.13 yükseldi. Endeks, Ağustos 2021'de bir önceki aya oranla yüzde 0.93 arttı. Maliyetler içinde en büyük pay ise inşaat malzemelerinden meydana geldi. Uzmanlar, ev fiyatlarında yükselen maliyetler sebebiyle yüzde 60'lık artış bekliyor.Katıldığı programda açıklamalarda bulunun KONUTDER Başkanı Altan Elmas, konut fiyatlarındaki artışın en büyük sebebinin inşaat maliyetlerindeki yükseliş olduğunu söyledi

 2022 konutta üretim yılı olacak!

Maliyetler tavan yaptı

İnşaat maliyetlerinin yüzde 100 yükseldiğini söyleyen Elmas, "Geçtiğimiz ay 7.300 TL olan demir, bugün 8.300 TL. 2 ay önce ise 6.700 TL'ydi. Tüketici ev aldığında, bir miktar peşin veriyorlar. 36 ay sıfır faizli taksitler yapıyoruz. Bir miktar faizler yüksek gelebilir. Fakat faizler yüzde 1'in altına düştüğü zaman da konut fiyatları yüzde 30 artar" dedi. Piyasada arzın çok düşük olduğunu ve konut bulmanın tüketici açısından problem olduğunu vurgulayan Elmas, "İnşaat halindeki veya bitmeye yakın projeleri tüketiciye tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Her ay yüzde 4 yükseliyor 

Tüketici açısından konut almak için uygun bir dönem olduğunu söyleyen Elmas, "Her halükarda maliyet artışları fiyata yansıyacak. Önümüzde yüzde 60-65'lik maliyetin yansıması gereken bir rakam söz konusu. Tabii bu 1 ayda 2 ayda yansıyacak bir rakam değil. Bundan sonra konutların fiyatları her ay yüzde 5 artacak" diye konuştu. Son 3 aydır fiyatların aylık bazda yüzde 4 oranında arttığına dikkat çeken Elmas, dünyada gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığını anımsattı.

2022 konutta üretim yılı olacak!

2022 üretim senesi olacak

2022'nin konutta üretim yılı olacağını kaydeden Elmas, şu açıklamalarda bulundu: "Önümüzdeki yıl, 2016-2017'deki gibi her gün bir proje lansmanı görmeyeceğiz belki ama daha makul bir dönem olacak. Hepimizin elindeki konutlar hemen hemen azaldı. Alınan ruhsatlar var. Onları birer ikişer tüketiciye sunmaya başlayacağız."

Ev almanın şimdi tam zamanı!


Geri Dön