19 / 04 / 2024

2022'de imar barışı yeniden çıkacak mı?

2022'de imar barışı yeniden çıkacak mı?

Kaçak ve ruhsata aykırı yapılar için geçtiğimiz yıl çıkartılan 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre geçtiğimiz sene mevzuata aykırı yapılar için yapı kayıt belgesi verildi. Peki, imar barışı yeniden çıkar mı? İşte detaylar...



Kaçak ve ruhsata aykırı yapılar için geçtiğimiz sene çıkartılan 3194 sayılı İmar Kanunu'na ilave edilen geçici 16. Madde ile milyonlarca kişi mevzuata aykırı konutlarına yapı kayıt belgesi aldı. Timetürk'te yer alan habere göre; İmar barışına başvurarak yapı kayıt belgesi alanların evleri krediye uygun hale sokuldu. İmar barışına başvuramayanlar ve başvuru harcını ödemeyenler yeni bir imar barışı çıkmasını bekliyor. 

Türkiye'de milyonlarca konutun yapı kayıt belgesi bulunmuyor. Yapı kayıt belgesi olan binaların da bir bölümü mevzuata aykırı olarak inşa edilmiş ve "kaçak" olarak isimlendiriliyor. Milyonlarca binanın problemi olan bu duruma geçtiğimiz senelerde bir çözüm olmak için imar barışı uygulaması hayata geçmişti. İmar barışı (imar affı) ile beraber milyonlarca konut yapı kayıt belgesi aldı. İmar barışına başvuramayan ve başvuru sürecini kaçıranlar yeniden imar barışının çıkıp çıkmayacağını merak ediyor.

2022 de imar barışı yeniden çıkacak mı?

İmar barışı ile 10 milyondan fazla yapı kayıt altına alındı. Yeni bir imar affının şu anda gündemde bulunmuyor.

İmar Barışı nedir?

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunlarının çözülmesi anlamını taşıyor. Türkiye'de imara aykırı yapıların yüzde 50'in üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. Bu yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ile ülkede imar barışını sağlanması hedeflendi. Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 seneleri arasındaki yapılaşmalardan meydana geliyor. Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. Ayrıca Belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini bir çok sebepten dolayı yapılmıyor. 

Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı yaşadıkları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer taşımıyor. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir. Bu problemlerin ortadan kaldırılması için geçtiğimiz yıllarda imar barışı uygulaması devereye alınmıştı. 

İmar barışı detayları

1-) İmar barışı hangi yapıları kapsar? 
31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için geçerli

2-) Yapı kayıt belgesi nedir? 
İmar barışı dahilinde değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

3-) Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı sağlar mı? 
Yapı kayıt belgesi imar bakımında ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi halinde geçerli olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

4-) İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?
 Yıkım kararları ve idari para cezaları bulunması durumda iptal edilecek.

2022 de imar barışı yeniden çıkacak mı?

5-) Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? 
Evet bağlanabilecek.

6-) İmar barışı dahilinde kat mülkiyetine geçiş olacak mı? 
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya başvuru yaparak  yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

7-) Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek? 
Bedelin 31 Aralık 2018'e kadar ödenmesi gerekiyor.

8-) Hangi yapılar imar barışından faydalanamayacak? 
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu gayrimenkullere bulunan yapılar. Hazine'ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16'ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar yararlanamayacak. 

9-) Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların durumu ne olacak?
Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından yararlanabilecek. 

10-) Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli? 
Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.

 


Geri Dön