28 / 03 / 2024

2035’te otoyol ağımızı 8 bin 187 kilometreye çıkaracağız!

2035’te otoyol ağımızı 8 bin 187 kilometreye çıkaracağız!

Ulaşım yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ''2035’te otoyol ağımızı 8 bin 187 kilometreye çıkaracağız'' dedi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Ahlat-Karahasan-Malazgirt yolunun açılışında konuştu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bitlis'e gelen Bakan Karaismailoğlu, Ahlat'ta dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda incelemelerde bulundu. Karaismailoğlu, ardından Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban ve Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy'a ziyaret gerçekleştirerek devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

2035’te otoyol ağımızı 8 bin 187 kilometreye çıkaracağız!

Ziyaretlerden sonra Ahlat-Karahasan-Malazgirt Yolu Açılış Töreni'nde bulunan Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"Yol medeniyettir felsefesiyle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Özellikle vurgulamak istiyorum, hükümetlerimiz döneminde ulaştırma ve haberleşme yatırımlarına yapılan 1 trilyon 96 milyar liranın üzerindeki devası harcamanın yüzde 62'sini kara yollarına yaptık. AK Parti olarak göreve geldiğimiz 2002'den beri tam 22 bin kilometrenin üzerinde bölünmüş yol yaparak, bölünmüş yol uzunluğumuzu 28 bin 200 kilometreye çıkardık. Tam 68 bin kilometre yol ağında işletme yapıyoruz. Otoyol ağımızı da 3 bin 563 kilometreye çıkardık. 2023 ve sonrası hedeflerimizle yapılacak 3 bin 726 kilometreyle 2035 yılında otoyol uzunluğumuzu 8 bin 187'ye ulaştıracağız. Birileri laf üretmeye devam etsin. Biz bölgesinde güçlü ve boyun eğmeyen projelerimizle çalışmalarımız sürdüreceğiz. Ülke genelindeki kara yolu yapım seferberliğinden Muş ve Bitlis illerimiz de nasibini almıştır. Muş genelinde 2003 yılında sadece 16 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 150 kilometreye çıkardık. Muş'u bölünmüş yollarla Bitlis ve Bingöl illerine bağladık."

2035’te otoyol ağımızı 8 bin 187 kilometreye çıkaracağız!

166 kilometrelik yolu asfaltla kapladıklarını söyleyen Karaismailoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"1992 ve 2002 yılları arasında Muş'taki kara yolları yatırımları bugünkü fiyatla sadece 173 milyon lira harcanmışken, bu rakam hükümetlerimiz döneminde 28 kattan fazla artırılarak 2 milyar 923 milyon liraya ulaşmıştır. Muş sınırlarında 262 kilometresi devlet, 435 kilometresi il yolu olmak üzere 697 kilometre kara yolu ağı bulanmakta. 2003 ve 2020 yılları arasında Muş'ta 164 kilometrelik tek yol bakım ve yapımını gerçekleştirdik. Toplam uzunluğu 1680 metreyi bulan 26 köprü yaptık. Bunun yanında 3 bin 721 kilometre asfalt çalışması gerçekleştirdik. Bugün Muş genelinde devam eden 8 kara yolu projemizin bedeli de yaklaşık 700 milyon liranın üzerindedir."

"TÜRKİYE'NİN PARLAK GELECEĞİNİ İŞTE BU ALTYAPI ÜZERİNE İNŞA EDECEĞİZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bitlis'te bölünmüş yol uzunluğunun 300 kilometre olduğunu, bitüm ve sıcak kaplamalı asfalt uzunluğunu 254 kilometre olduğunu söyledi. 

2035’te otoyol ağımızı 8 bin 187 kilometreye çıkaracağız!

Bitlis'i Van, Muş, Siirt ve Batman illerine bağladıklarını söyleyen Karaismailoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"1993 ve 2020 döneminde Bitlis'in kara yolları için yapılan harcama miktarı 208 milyon lira iken hükümetlerimiz döneminde bu miktarı yaklaşık 30 kat artırılarak 7 milyar 844 milyon liraya yükselttik. Master planlar kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlarla önümüzdeki birkaç yılda ülkemizin yük ve insan taşımacılığında dünyada eşi benzeri olmayan mükemmellikte bir altyapıya kavuşacağını hep birlikte göreceğiz. Türkiye'nin parlak geleceğini işte bu altyapı üzerine inşa edeceğiz. Bu rakamların geri dönüşü yatırım bedellerinden kat be kat büyük olmakta. Harcanan her bir kuruş şimdiden sanayi üretimimize, ekonomik gelişimimize ve istihdam alanları açılmasına ölçülebilir katkılar sunmuş, ülkemizin kazanç hanesine yazılmıştır. Karada, havada, denizde, demir yollarında ve haberleşmede ortaya koyduğumuz iddia halkımızın yaşam kalitesine birebir yansımakta, her eve iş ve aş olmaktadır."

Ahlat-Karahasan-Malazgirt yolunun bölgenin önemli bir ihtiyacını karşıladığını belirten Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Ahlat ve Malazgirt ilçeleri arasındaki kara yolu 3 kilometresi bölünmüş yol ve 51 kilometresi de tek yol olmak üzere 54 kilometredir. Bu yolun 6,7 kilometrelik kesimi heyelan nedeniyle kullanılamaz hale gelmişti. Tahrip olan yolun yerine yeni bir güzergahta oluşturulan 7 kilometrelik yolu tamamladık. Bununla birlikte projemizde yeni güzergahın mevcut yola bağlandığı noktadan itibaren de 6,3 kilometrelik kesimin üstyapısını yeniledik. Ahlat-Karahasan-Malazgirt yolundaki bu iyileştirmeyle birlikte artık kesintisiz ve güvenli ulaşımı sağladık. Projeye Mayıs 2019'da başladık. Bugün itibarıyla da ulaşıma açıyoruz. Memleketimizin her bir köşesini birbirine bağlıyoruz. Vatandaşlarımızın birbirine ulaşması için en güvenli ve en konforlu yolları yapmaya sizlerden aldığımız güçle devam edeceğiz. Yolumuz bölgemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bizler yolu medeniyetin bir göstergesi olarak görüyoruz."

Karaismailoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Yollarımız olacak ki ülkemizin her bir yerinde üretim, istihdam, ticaret, eğitim ve kültürel hayat canlansın. Bizler çalışmayı ve halka hizmeti mübarek bir vazife olarak yüreğimizde ekip olarak taşıyoruz. Hamdolsun ülkemizi dünyanın lider ekonomilerinden biri haline getirmek için gereken maddi ve manevi her türlü güce sahibiz. Ülkemizin çok yakın bir gelecekte dünyanın en büyük ekonomileri arasında üst sıralarda yer alacağına inancımız tamdır. Bu yolda hedefimiz olan bütünsel kalkınmanın anahtarının bölgesel kalkınmada olduğu bilincindeyiz. O nedenle ülkemizin dört bir yanındaki ulaşım, altyapı ve iletişim hizmetlerimize bugüne kadar hız kesmeden devam ettik. Bundan sonra da Allah'ın izniyle hiçbir kuvvet bizi yolumuzdan alamayacak." 

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ise Ahlat'ın önemini şöyle anlattı: "İki merkez arasında ulaşım 54 kilometrelik Ahlat-Karahasan- Malazgirt yoluyla sağlanmaktadır. Yolun yaklaşık 7 kilometrelik kesimi meydana gelen heyelanlar nedeniyle terk edilerek bu güzergah üzerinden yeniden bir ulaşım tesis edilmiştir. Proje kapsamında yeni güzergahta 13,3 kilometrelik yol hizmete sunulmuştur." 

İlçeye yatırım kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ahlat ve Malazgirt'teki kutlamaların hemen hemen hepsine katıldı. Her toplantıda Ahlat ve Malazgirt'i soruyor. Biz de kendisine bilgi veriyoruz. Yol medeniyettir. Türkiye'de son 19 yılda kaç kilometre bölünmüş, kaç kilometre otoban yapıldığını defalarca söyledik. Bunları tekrar etmenin manası yok. Geziyorsunuz, görüyorsunuz. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye, dünya küçülürken büyüyen bir ülke. Son çeyrekte görüyorsunuz. Çin'den sonra dünyada en fazla büyüyen OECD ülkelerinin içinde Türkiye yüzde 7 büyüme kaydetti. Bunların çoğu yatırımlardan geldi. Neler yapıldığını kendi hayatımızdaki son 20 yılı gözden geçirerek hesabını ve muhasebemizi yapacağız. Bu bölge gerçekten değerli. Bu bölgenin insanı devletine sadık ve çalışkan bir bölge. Her şeye layıksınız. Bugün Ahlat'ta ve Malazgirt'e Millet Bahçeleri yaptık. Bu güzel yolun tamamlanmasından sonra Ahlat-Malazgirt arası çok daha yakın olacak. Bunu sağlayan Cumhurbaşkanımıza, bakanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Muş Valisi İlker Gündüzöz de Ahlat ve Malazgirt'in öneminden bahsederek, "Medeniyetler suyun olduğu yerlerde kurulur ama yolla gelişir. Bu noktadan hareketle yolların çok büyük önemi vardır. Tarihte de böyledir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde de önem verilmiştir. Şimdi modern çağın getirdiği imkanlarla Türkiye Cumhuriyeti de özellikle son 20 yılda yollara büyük önem vermiştir. Bu bir vizyon meselesidir. Çünkü gelişmenin arkasında her zaman zihniyet yatar." açıklamasında bulundu. 

2035’te otoyol ağımızı 8 bin 187 kilometreye çıkaracağız!

Bitlis Valisi Oktay Çağatay, mutluluğunu şu ifadelerle anlattı: "Milletimize yakışır dünya standartlarında bu hizmetlerin meydana gelmesinde başta Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız olmak üzere tüm büyüklerimize şükranlarımı arz ediyorum. Bölgede devletimizin dik duruşu sayesinde Allah'a şükür terör denen lanetin gölgesi bile kalmıyor. Bunun rahatlığıyla beraber bölgemiz son dönemde çok ciddi yatırımcı ve turist çekmeye başladı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ulaşım yatırımları açıklaması!


Geri Dön