20 / 04 / 2024

23'üncü YAPEX Fuarı bugün başlıyor!

23'üncü YAPEX Fuarı bugün başlıyor!

Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 14 yıldır düzenlediği Özendirme Yarışması'nın ödül töreni, YAPEX'te gerçekleşecek.



Restorasyon ve yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri, uzmanları biraraya getiren fuarın en önemli etkinliklerinden birisi TKB'nin 14 yıldır düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nın ödül töreni olacak. Ödül Töreni çok sayıda davetliyi ağırlayacak.


32 BELEDİYE 51 PROJE KATILDI

Bu yılın Metin Sözen Büyük Ödülü, II. Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım Projesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin oldu.

Jüri Özel Ödülü'nü Kayseri Büyükşehir Belediyesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi Projesi ile alırken; TKB'nin 15. yılı anısına verilen 15. Yıl Özel Ödülü'nü ise 'Hışvahan Restorasyonu'yla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi alacak. Bu yıl yarışmaya 32 belediye toplam 51 proje ile başvurdu. Törende Büyük Ödül ve Özel Ödüllerin yanı sıra 5 Proje, 5 Uygulama ve 6 Süreklilik ödülü ile 13 adet Başarı Belgesi sahiplerini bulacak.


ÖDÜLLER ÖZENDİRME AMAÇLI

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı açıklamada, "Üyelerimizin özveriyle hazırladığı koruma proje ve uygulamalarını 'özendirmek' amacıyla başlattığımız yarışmanın bu yıl 14'üncüsünü sonuçlandırdık. 2001 yılından bu yana devam eden Özendirme Yarışması'na bu güne kadar binin üzerinde başvuru oldu. Toplam 209 koruma projesine ödül verdik. Birliğimizin verdiği hibe desteğiyle 190 proje hayata geçti. Yarışma sonuçlarını her yıl yayınladığımız katalogdan incelediğinizde, Türkiye'deki kültürel mirasın ne emeklerle korunduğunu, artan kaliteli uygulamaları görmüş olacaksınız. Sokakların, terkedilmiş tarihi mahallelerin restorasyon sonrası nasıl yeniden canlandığına şahit olacaksınız" diyerek, gelinen noktaya dikkat çekti.


Sabah Akdeniz


Geri Dön