28 / 03 / 2024

26 günde 3 milyar liralık konut satıldı!

26 günde 3 milyar liralık konut satıldı!

Konutta finansman maliyetinin aşağıya çekilmesi ev alım iştahını arttırdı. Darbe girişimi sonrası ülkesine güvenenlerin konut alımı 3 milyar lirayı geçti.



Başarısız darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın faizleri indirin çağrısına konut kredi faizlerini indirerek ilk desteği veren Emlak Konut kampanyasına, bankaların da faizleri yüzde 1'in altına çekerek destek vermesi konut alımlarını arttırdı. Vatandaş 22 Temmuz 17 Ağustos tarihlerinde bankalardan yaklaşık 2 milyar liralık konut kredisi çekti. Emlak Konut'un bu ayın başında başlattığı ve ay sonuna kadar devam edeceğini duyurduğu yüzde 20 peşin, yüzde 0,70 faiz ve 120 ay vade kampanyasından da elde edilen ciro 1,3 milyar liraya ulaştı. 100 bin liralık kredinin 10 yıl vadede faiz maliyeti yaklaşık 16 bin lira Böylece vatandaş 26 günde konut için 3 milyar 300 milyon liralık ev satın aldı.


Başvurular 5 kat arttı

Faiz indiriminin ardından konut kredisi başvurularında da ciddi bir artış olduğuna dikkat çekildi. Bankacılar ve finansman şirketlerinin yetkilileri konut kredi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmesi ile birlikte ev almak için kredi talebinde bulunan vatandaşların sayısında ciddi artışlar olduğunu söyledi. Şube bazında da son aylarda konut için gelen sayısında artış olduğuna dikkat çekildi. Bankacılar, bankaya gelen her 10 vatandaştan 1 ay önce sadece 1'nin konut kredisini sorguladığını, şimdi ise bu sayının her 10 kişide neredeyse 5'e çıktığını söyledi.


Vadeler uzadı

Çekilen kredilerin dağılımına bakıldığında uzun vadenin yeniden öne çıktığı gözleniyor. Bu yılın başında konut kredisi kullanan vatandaşlar faizlerin yüksek olması nedeniyle daha çok 1-3 yıl arasındaki vadede kredi kullanırken, son haftalarda bu eğilim yeniden 5 yıldan uzun vadeye kaydı. Bunda faizlerin yüzde 1'in altına inmesi ciddi rol oynadı. Nitekim bankalardan çekilen kredilerde 100 bin liralık bir kredinin faiz maliyeti 10 yıl vadede yaklaşık 16 bin lira ucuzladı. Görüşlerine başvurduğumuz bankacılar kendi bankalarından yola çıkarak 26 günde çekilen yaklaşık 2 milyar liralık kredinin yüzde 80'nin 5 yıl ve üzerindeki vadelerde çekildiğini tahmin ettiklerini söyledi. Yüzde 20'lik kısımda ise ağırlık 1-3 yıl arası vadede gerçekleşti.


Diğer sektörlere de yaradı

Konut kredi faizlerinin aşağıya çekilmesiyle canlanan gayrimenkul sektörü yan sektörleri de hareketlendirdi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası inşaat sektörünün canlandırılmasına yönelik girişimleri bir seferberlik olarak gördüklerini, konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle inşaat sektöründe canlılığın hissedilmeye başladığını söyledi.


POZİTİF AYRIŞTI

Üretim rakamlarında son 3 yıldır ilk defa pozitif ayrışma olduğunu belirten Yayan, “7 ayda yüzde 3,6'lık üretim artışını yakaladık. Kampanyaların ve faiz indiriminin etkisiyle bu üretim artışının devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar ise darbe girişiminin sektörde kısa süreli bir belirsizlik yaratığını, güvenle birlikte toparlanma sürecine girildiğini belirtti. Hinginar, konut taleplerinde görülecek bir artışın inşaat malzemeleri fiyatlarına ekstra bir yansıması olacağını düşünmediğini de aktardı.



Emine AÇAR/Yeni Şafak


Geri Dön