26 / 04 / 2024

2B arazileri ve TOKİ!

2B arazileri ve TOKİ!

2B arazileri ve TOKİ ilişkisinde hak sahipleri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı' na arazilerini devredebiliyor. TOKİ' nin ise devraldığı bu 2B arazilerinde kentsel dönüşüm uygulayacağı belirtiliyor...



 

Gündemde olan 2B arazileri için 6831 sayılı Orman Kanunu' nda belirtilen hak sahipleri taşınmazlarını belli bedel karşılığında devredebiliyor. 


2B arazileri ve  TOKİ  ilişkisi kapsamında tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı'nca uygun görülen taşınmazlar, varsa hak sahipleri ve hakları da belirtilmek suretiyle bedeli karşılığında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devredilebiliyor.


Özellikle çarpık kentleşmenin olduğu 2-B alanlarında uygulanması amaçlanan çalışma kapsamında devrin, emlak vergisi metrekare birim değerleri üzerinden gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu tip devirlerde, mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi hak sahiplerine yeni inşa edilecek konutlarda daire veriliyor.    


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), devraldığı taşınmazları hisselendirmek suretiyle hak sahipleri ile bunların kanuni mirasçılarına satabiliyor ya da hak sahiplerinin haklarını karşılayarak kendisi de değerlendirebiliyor. TOKİ devraldığı 2B arazilerini kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kullanmayı hedefliyor.




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön