19 / 04 / 2024

2B arazisi alırken 3 konuya dikkat edin!

2B arazisi alırken 3 konuya dikkat edin!

Rayiç bedeli ödemekte zorlananlardan arazi satın alacaklara uzmanlardan uyarı geldi



1- Arazi kaç kere el değiştirdi?


2- Davalık mı değil mi?


3- İmara uygunluk yapısı var mı? Bunları kontrol ettikten sonra sözleşme iyi hazırlanmalı.


2B başvurularında şimdiye kadar yaklaşık 30 bin başvuru alındı. 7 Mayıs'ta başlayan başvurularda en büyük başvuru yaklaşık 15 bin başvuru ile tek başına İstanbul olurken, İstanbul'u 10 bin başvuru ile Antalya izledi. Ancak hala bedeli nasıl ödeyebilirim diye düşünen ve arazisini satışa çıkaranların sayısı da bir hayli yüksek. İşte tam da bu noktada uzmanlardan önemli uyarılar geldi. İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, "Öncelikle satışı yapan kişinin isminin satışa konu arazi için maliyede ve defterdarlıklarda isminin olup olmadığına dikkat edilmeli. Yine 2B arazilerinin büyüklüğü ve aynı parsel içinde birden çok kullanıcının olup olmadığı önemli. Yatırım için yapılan bu alışverişte belediye mücavir alanlardaki 2B'lere öncelik verilmesi de yerinde olur. Tüm bunlar için ise olmazsa olmazlar arasında işi bilen avukatla yola çıkmak ve sözleşmede tüm detaylara yer vermek geliyor" dedi.


Hukuki boşluklar var


Uzmanlar kanunda çok açık olmayan noktalar olduğuna da dikkat çekti. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, "2B alımlarında süre sınırlaması var mı?, imar durumu ne olacak, çok büyük arazilerin satışında birden fazla kişinin alım yapması durumunda izlenecek yollar neler gibi konular bilinmezler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra yasada doldurulması gereken hukuki boşluklar var ve bunlar zamanla yerine oturacak" şeklinde konuştu. Kiraz arazi satın alacakların birçok konuda dikkatli olması gerektiğini de savundu ve arazi alacakları iyi bir araştırma konusunda uyardı.


Olan küçüklere olur


2B arazisini hak sahibinden satın alacak olan büyük yatırımcıların tüm bu ayrıntılara zaten dikkat ettiğine vurgu yapan uzmanlar burada elinde az birikimi olan yatırımcıların araştırmaya daha çok ihtiyaç duyduğunu söylediler. TSKB Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç da güncellenen kadastro listelerinde hak sahibinin basvuruda bulunup bulunmadığının iyi araştırılması gerektiğine değinerek, milli emlaktan açıklanacak yaklaşık arsa birim rayicini edinmeye calışmanın ve bölgedeki emlakçılarla goruserek yaklaşık piyasa rayicini oğrenmenin yerinde olacağını söyledi.


Antalya'da 2B başvuruları 10 bini aştı


Türkiye'de en fazla 2B arazisinin bulunduğu Antalya'da defterdarlığa yapılan başvuruların sayısı 10 bini aştı.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Antalya'nın doğrudan satışa sunulan 30 bin hektarla Türkiye'nin en çok 2B arazisinin bulunduğu il olduğunu söyledi. Söz konusu arazilerin 72 bin parselden oluştuğunu ve 82 bin 340 kullanıcı belirlediklerini ifade eden Mat, arazilerin yüzde 40'ının şehir merkezinde, yüzde 20'sinin Kaş'ta, yüzde 10'unun Manavgat'ta, yüzde 10'unun Alanya'da, geri kalan kısmımın da diğer ilçelerde bulunduğunu anlattı. Mat, Antalya genelinde 2B arazilerinin satışından yaklaşık 5 milyar lira gelir beklediklerini de söyledi.


Emine Açar / BUGÜN


Geri Dön