16 / 04 / 2024

Konut alırken bu masraflara dikkat edin!

Konut alırken bu masraflara dikkat edin!

Ev almak için artık konut kredisi kullanılıyor. Ancak konut kredisi ile ev alırken ekstra masraflar ortaya çıkabilir. Peki bu masraflar nelerdir? 



Artık ev almanın en kolay yolu bankalardan konut kredisi almak. Konut kredisi araştırırken hesaplama tablolarında yalnızca faiz oranlarına değil, konut kredisi masraflarına da dikkat etmelisiniz. Peki konut kredisi masraf kalemleri hangileri? Hürriyet Gazetesi'nde yer alan haberde, Hangikredi.com tarafından hazırlanan verilere yer verildi.


Dosya masrafı

Dosya masrafı,için tüketiciden alınan bir masraf kalemi. Bu masraf, alınan kredinin en fazla binde 5’i oranında olabilir. Bazı durumlarda tüketiciler verdikleri bu dosya masrafının iadesini alabiliyorlar.


Ekspertiz ücreti

Konut kredisi, evin tamamı için kullanılmıyor. En fazla evin değerinin yüzde 80'ine kadar kredi veriliyor. Bunun için almak istediğiniz eve bankanın belirlediği bağımsız bir eksper gelerek evin değerini belirler ve kredi bu değer üzerinden oranlanarak verilir. 


Sigortalar

Konut kredisi kullananların konut sigortası ve deprem sigortası (DASK) yapılması zorunlu. Konut kredisi sigorta masrafları da borcunuzu etkiler.


Ev alırken orataya çıkan diğer masraflar

Konut kredisi ile ev alırken sadece bu masraflar karşınıza çıkmıyor. Bunun dışında başka masraflar da var. Bunlardan biri emlakçı komisyonu. Emlakçı komisyonu, alıcı ve satıcıdan yüzde 1-2 arasında alınan pazarlığa tabi bir masraftır.

 

Bir diğer masraf ise tapu harcı. Tapu harcı, taşınmaz alım satımlarında vatandaştan tahsil edilen tutardır. Tapu harcı, konutun satın alma bedelinin binde yirmisi olarak hesaplanır. Tapu harcını hem alıcı öder hem de satıcı öder.


Geri Dön