26 / 04 / 2024

3-5 kuruş için evinizden olmayın! Tapuda bunu yapmanın cezası ağır!

3-5 kuruş için evinizden olmayın! Tapuda bunu yapmanın cezası ağır!

Konut ve gayrimenkul alım satımında tapu masrafını daha düşük tutmak isteyenler, evin bedelini düşük göstererek bunun üzerinden ödeme yapıyor.  Bu durumun tespiti halinde ise hem alıcının hem de satıcının karşılaşacağı yükümlülükler var. İş bununla da sınırlı kalmayıp beklenmedik riskler için kapı a



Her gayrimenkul için belediyelerin belirlediği rayiç bedeller bulunuyor. Bu bedel genellikle satın alınmak istenen gayrimenkulün gerçek değerinden daha düşük bir miktar oluyor. Rayiç bedeli bu şekilde düşük göstererek tapu masrafını düşürmek amacını taşıyanlar ise beklemedikleri risklere kapı aralamış oluyor.

Gayreminkulün piyasadaki değerini ifade eden rayiç bedelin tapuda doğru şekilde, yani satın alınacak fiyat üzerinden beyan edilmesi gerekiyor.

GAYRİMENKUL ALIRKEN NE KADAR TAPU HARCI ÖDENİR?

Gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcının dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de rayiç bedel konusu.  Gayrimenkul alım satımı için tapuya gidildiğinde,  burada bildirilen tutarın yüzde 4’ü oranında tapu harcı ödeniyor.

3-5 kuruş için evinizden olmayın! Tapuda bunu yapmanın cezası ağır!

Kimi durumlarda mülk sahibi ve alıcı anlaşarak tapu bedelini daha düşük beyan edebiliyor. Ancak bu durumda cezai müeyyede ile karşılaşmak söz konusu. Üstelik bu sadece para cezasıyla sınırlı kalmıyor.

Ev, arazi gibi bir mülk satın almak istendiğinde tapu işlemlerinde mülkün değerini doğru şekilde beyan etmek büyük önem taşıyor. Çünkü bunun hem alıcı için hem de satıcı için sonuçları oluyor. İlk aşamada düşük bir tapu harcı ödemek mantıklı gelse de, hiç beklenmeyen sonuçlarla karşılaşmak olasılığı bulunuyor.


Geri Dön