25 / 04 / 2024

3. Havalimanı projesinde çalışmalar tempo kazandı!

3. Havalimanı projesinde çalışmalar tempo kazandı!

Yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havacılık merkezlerinden biri olacak İstanbul yeni havalimanı projesinde çalışmalar genel seçimlerin ardından hız kazandı. Projede 9 bin 366 personel çalışıyor.



Yolcu kapasitesi itibarıyla dünyanın en büyük havacılık merkezlerinden biri olacak İstanbul yeni havalimanı projesinde çalışmalar genel seçimlerin ardından hız kazandı. 


Yılda 150 milyon yolcuya hizmet etmesi planlanan İstanbul yeni havalimanı toplam 4 fazdan oluşuyor. 

Projenin ilk faz çalışmaları kapsamında zemin düzeltme, hafriyat ve üstyapı inşaat çalışmaları sürüyor. 


Projede kurulan onlarca şantiyede 1.800'ü aşkın hafriyat kamyonunun yoğun çalışmaları görülürken, şantiye sahasında günlük 1 milyon 200 bin metre küp toprak hareketi gerçekleştiriliyor. Havalimanının ilk etabmda üç adet bağımsız paralel pist, taksi yolları, apron, terminal binası, hava trafik, haberleşme ve meteoroloji sistemleri ile diğer hizmet binaları hayata geçecek.


Projede 898 beyaz yaka ve 8 bin 468 mavi yaka ile toplamda 9 bin 366 personel çalışıyor ve bu sayının ilerleyen zamanlarda artması planlanıyor. 


Toplam yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının ilk etabının 2018'in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniyor. 


Birinci etabının finansmanı için 6 bankadan 4.5 milyar euroluk kredi sağlanmıştı. Ana yolcu terminal binası, 1.3 milyon metrekare ile dünyanın tek çatı altındaki en büyüğü olacak. 


Bu terminalde ilk etapta yılda 90 milyon yolcuya hizmet sunulması hedefleniyor. Yıllık yolcu kapasitesi 2028'de 150 milyona ulaşacak. 


Yap-işlet-devret modeliyle yapılandırılan projede, 25 yıllık işletim hakkı karşılığı, KDV dahil 26.2 milyar euro bedel İGA tarafından devlete ödenecek. Havalimanı günde 3 bin 500 iniş-kalkış kapasitesine sahip olacak.


Dünya


Geri Dön