25 / 04 / 2024

3. Havalimanı tam zamanında bitecek!

3. Havalimanı tam zamanında bitecek!

Akşam Gazetesi köşe yazarlarından Şenay Büyükköşdere İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçay ile röportaj gerçekleştirdi.



İstanbul Yeni Havalimanının kontrat tarihinde tamamlanacağını söyleyen Yusuf Akçayoğlu, yolcu konforunun maksimumda olacağını belirterek, "Sıra beklemek, bagaj beklemek, uçağa otobüsle gitmek tarihe karışacak" şeklinde açıklama yaptı. 


İstanbul Yeni Havalimanı bir süredir ‘gecikme’ iddialarıyla gündemde. Hedeflenen tarihe yetişecek mi, yetişmeyecek mi tartışmaları sürerken, Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz günlerde dev projeyi havadan inceleyerek, inşaatın yüzde 55 seviyesinde tamamlandığını, 3. Havalimam’nın 29 Ekim 2018’de hizmete alınacağı-m açıkladı. İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, 1 Mayıs 2015’te başlayan kontratın 42 aylık olduğunu hatırlatarak, “3. Havalimanı tam planlandığı tarihte bitecek. 57 ülkenin ulaştırma bakanlarına projeyi anlattık. Dünyanın başka bir yerinde olsa 8-10 yılda yapılacak işi bu kadar kısa sürede bitirebildiğimize inanamıyorlar" diye konuştu.


ÇOĞU BİTTİ AZI KALDI


1-) 3. Havalimanıyla ilgili çok spekülasyon oldu. Son dutum nedir?

Sözleşmesel yükümlülük tarihimiz 42 ay 1 Mayıs 2015’in üzerine 42 ay koyduğunuzda ekim, kasım aylarına geliyor. Birinci faz’ın A’sı için bizim yükümlülük tarihimiz o. Bir gecikme yok. Neyse ki Başbakanımız olması gereken tarihi deklare etti. Biz de bu konuda mutluyuz.


2-) İnşaat hangi seviyede?

Kaba inşaatımız bitti. Hedefimiz kıştan önce dış cephe ve çatıyı bitirmek. Zamanında yetişecek. Terminal binasında hızlanmak için uğraşıyoruz. Bunun yanında bagaj sistemi, asansör, yürüyen merpen gibi diğer özel sistemleri çatının kapanmasını beklemeden, geçici kapatma yöntemleriyle yapıyoruz. Kulenin kaba inşaatı bitti. Ağustos, eylül ayı gibi tamamı bitmiş olacak.


3-) Yolcular hangi açılardan daha rahat edecek İstanbul Yeni Havalimanında?

Fonksiyonelliğe çok önem verdik. Otoparktan en hızlı şekilde intikal etsin yolcu, içeri girip rahatça alışverişini yapsın, uçağa geç kalma endişesi yaşamasın istedik. Kuyruk bekleme olmayacak, bagajınız erken gelecek. Körüklerimiz fazlasıyla yeterli olduğu için uçağa otobüsle gitme olayı ortadan kalkacak.


4-) Projede alanın oldukça geniş olması yapılacak uçuş sayısını da artıracak mı? 

Kesinlikle artıracak... Pist yetersizliğinden dolayı bir Slot sorunu yaşanıyordu. İstanbul Yeni Havalimanı'na Asya ve Afrika'dan yeni havayolları da gelecek. 


Akşam / Şenay Büyükköşdere



Geri Dön