19 / 04 / 2024

3. Havalimanı ne zaman açılacak?

3. Havalimanı ne zaman açılacak?

Başbakan Erdoğan, 3. Havalimanı'nın temelini bugün atacak ve İstanbul Yeni Havalimanı projesinin adını açıklayacak. Peki 3. Havalimanı ne zaman teslim edilecek? Kaça mal olacak? 3. Havalimanı’nı hangi firma yapacak? İşte 3. Havalimanı hakkında herşey...



3. Havalimanı ne zaman açılacak?


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli bugün saat 16:00'da atılacak olan 3. Havalimanı’nın adı da temel atma töreninde Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacak. İstanbul Yeni Havalimanı projesi, Cumhuriyet tarihinin sözleşme bedeli en yüksek proje olarak kayıtlara geçti.


Peki Üçüncü Havalimanı nasıl olacak? 3. Havalimanı ne zaman bitecek? İstanbul Yeni Havalimanı projesinde neler olacak? İşte cevaplar…



3. Havalimanı ne zaman açılacak?



3. Havalimanı’nın adı ne olacak?


Bakanlar Kurulu, Atatürk Havalimanı’nın kapasite yetersizliği yüzünden yeni havalimanının bulunacağı bölgeye 13 Ağustos 2012 tarihinde karar verdi.


İstanbul Bölgesel 3. Havalimanı, Ulaştırma Bakanlığı’nın proje verdiği isim... Henüz resmi olarak havalimanının ismi belli olmasa da pilot Vecihi Hürkuş adının havalimanına verilmesi teklif edilmişti.



İhale ne zaman yapıldı?


Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’ndan sonra İstanbul’un Avrupa yakasındaki ikinci havalimanı olacak 3. Havalimanı’nın uluslar arası ihalesi 3 Mayıs 2013 tarihinde saat Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. 


3. Havalimanı ne zaman açılacak?



İhaleyi, Cengiz- Limak-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu, 25 yıllık kira bedeli için 22 milyar 152 milyon Euro vererek kazandı. 


3. Havalimanı ne zaman açılacak?


İstanbul Yeni Havalimanı kaça mal olacak?


İstanbul 3. Havalimanı’nın yaklaşık yatırım bedeli 9 milyar 500 milyon dolar olarak açıklandı. İstanbul Yeni Havalimanı için toplam 10 milyar 247 milyon Euro'luk bir yatırım etap etap yapılacak, yolcu hizmetleri de etap etap açılacak.



3. Havalimanı ne zaman açılacak?



İmzalar ne zaman atıldı?


Ortak Girişim Grubu’nun İstanbul’a yeni bir havaalanı kazandırmak amacıyla kurduğu İstanbul Grand Airport Havalimanı İşletme A.Ş. ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında “İstanbul Yeni Havalimanı’nın Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılmasına İlişkin Uygulama Sözleşmesi” 19 Kasım 2013’te imzalandı.



3. Havalimanı nerede?


Üçüncü havalimanı, İstanbul’da Karadeniz’in Avrupa yakasındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki 80 milyon metrekare alan üzerinde hayata geçiriliyor. Yeni havalimanı, dünyanın en geniş havalimanı olacak.



3. Havalimanı’na nasıl gidilir?


Yüksek hızlı tren, havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Ayrıca, aktarma istasyonunda Havaalanı Metrosu, Boğaz'dan üçüncü geçişi sağlayan raylı sistem, HavaRay, kent merkeziyle bağlantıyı sağlayan otobüs hatları ve otopark bulunacak.



3. Havalimanı ne zaman açılacak?



Yeni havalimanı, raylı sistem aracılığı ile Taksim'e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul'un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. Taksim'den havalimanına 15 dakikada ulaşılacak.


3. Havalimanı’na metro ulaşım hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!


3. Havalimanı metrosunda son durum ne? Öğrenmek için tıklayın!



Yeni Havalimanı’nın ilk etabı ne zaman bitecek?


3. Havalimanı’nın ilk etabı 42 ay içerisinde Kış 2016 (2016 Ekim sonu) İATA uçuş tarife döneminde hizmete girecek. Birinci etapta; 2 adet bağımsız paralel pist (3750m x 60m), 1 adet cross pist (3750m x 60m), 3 adet parelel taksirut (3750m x 45m), Yüksek hız ve bağlantı taksirutları, apron, terminal binası, hava trafik, haberleşme ve meteroloji sistemleri ve diğer hizmet binaları hayata geçirilecek. Proje, dört fazda inşa edilecek.



3. Havalimanı inşaatı ne zaman bitecek?


İstanbul’un 3. Havaalanının 2018 sonlarına doğru bitirilerek, hizmete açılması hedefleniyor.



İstanbul Yeni Havalimanı nasıl olacak?


Toplam 76 milyon metrekare alana yayılan İstanbul 3. Havalimanı Projesi kapsamında; 6 adet birbirinden bağımsız pist, 4 adet apron ve 16 adet taksi yolunun yapımı, toplam 1,5 milyon metrekare kapalı alana sahip 4 adet iç ve dış hatlar terminal binaları, her biri 85 metre yüksekliğinde 3 adet Teknik Blok ve Hava Trafik Kontrol Kulesi ve 8 adet Apron Gözetleme Kulesi, DHMİ hizmet binası ve havalimanı için gerekli diğer tüm tesislerin (itfaiye binası, iş makineleri ve oto garajı, emniyet binası, regülatör binası, güç merkezi, ısı merkezi, su deposu, gümrük binası) yapımı gerçekleştirilecek. 



3. Havalimanı ne zaman açılacak?



Proje kapsamında 52 milyon 210 bin metrekarelik uygulama inşaat alanında 939 milyon metreküp kazı ve dolgu çalışmaları yapılacak. İstanbul 3. Havalimanı Projesi tamamlandığında 165 yolcu biniş köprüsü, 500 uçak kapasitesiyle yıllık 150 Milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.


Havalimanında, nihai olarak tamamlandığında 1,5 milyon metrekare terminal alanı, 165 yolcu biniş köprüsü, 3 kontrol kulesi, 4 terminal binası, 6 bağımsız pist, 16 taksi yolu ve 500 uçak kapasitesine sahip 6,5 milyon metrekare apron yer alacak.



3. Havalimanı’nın tasarım detayları!


- 5 km x 7 km boyutunda toplam 3 bin 500 hektarlık alanda kurulacak.


- Havalimanıyla bağlantılı 1.100 hektarlık ileri teknoloji endüstri ve ticaret alanı bulunacak.


- Uçuş yolları sesi en aza indirgeyecek şekilde konumlanacak.



3. Havalimanı ne zaman açılacak?



- Terminal binası yeşil bina olarak tasarlandı.


- Cam zarf kullanımı, terminal binasının ortasında maksimum gün ışığı girişi sağlayarak yapay aydınlatma ihtiyacını azaltacak.


- Terminal binası elektrik kullanımını en aza indirgemek üzere maksimum derecede kullanan 'akıllı bina' olacak.


- Elektrik ve ısıtma ihtiyaçları, havalimanının ürettiği çöplerin çoğu kullanılarak merkezi ısıtma ve güç üretim birimiyle karşılanacak.


- Havalimanının 5 önemli tesisi bulunacak; terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesisleri.



3. Havalimanı ne zaman açılacak?



- 350 m x 1.500 m'lik bir kullanım alanıyla asmakatı da olan 6 katlı bir bina, düşük seviyede varış ve ikinci bir seviye de havalanma seviyesi olmak üzere toplam 4 terminal, yetkililer ve yönetimin kullanımı için asmakat bulunacak.


- Büyük bir alışveriş tesisi, üst 3 katta 5 yıldızlı oteller, ticari ofis binaları, ticari fuar alanı bulunacak.


- Uluslararası finans ve ticari işlemler için 'özel ekonomik bölge' kurulacak.


- Rüzgarın hızını asgariye indirecek bir aerodinamik şekilde tasarlanacak.


- Dış dokunun tamamı elektrik kullanımının karşılanacağı, güneş kolektörü görevi yapacağı galvanik dokuyla kaplanacak.


- Havalimanına ait jumbo-jetlerin iniş ve kalkışlarına uygun 3,5-4 km uzunluğunda Karadeniz'e paralel olan 4 pist ve Karadeniz'e dik uzanan 2 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunacak.


- Uçuş yolları direkt olarak önerilen kentin üzerinden uçmayı önleyecek şekilde konumlandırılacak.


Geri Dön